Σταϊκούρας: Το ευρωομόλογο είναι το «μπαζούκας» που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία

Διαβάστε επίσης

Το ευρωομόλογο είναι το “μπαζούκας” που χρειάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι δημοσιονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε τάχιστα και σωστά καταργώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες. “Το θέμα είναι ότι για να κάνεις δαπάνες, πρέπει να υπάρχουν χρήματα, τα οποία στην Ευρώπη αναζητούνται και είναι λίγα” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ευρωομόλογο είναι το “μπαζούκας” που χρειάζεται αυτήν την στιγμή. “Είναι αυτό που χρειάζονται όλες οι χώρες. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρω-ομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του”.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και το ζήτημα πλέον είναι η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε όταν περάσει αυτή η κρίση, να γίνει επανεκκίνηση στη βάση που είχε η οικονομία τους πρώτους μήνες του 2020.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους μισθούς στο Δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι “με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου”.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πάρει αναλογικά, ως ποσοστό ΑΕΠ, υψηλότερα μέτρα από άλλες χώρες στην Ευρώπη, με στόχο να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και οι μισθωτοί.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα προστασίας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι “μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη και συμμετοχή στα προγράμματα με τα μέτρα κι αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων”. “Τον Απρίλιο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριλάβουμε και άλλους ΚΑΔ στο πλαίσιο στήριξης των μέτρων”.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τις τράπεζες, ο Υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μέτωπα: τις καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, καθώς και τα κόκκινα δάνεια, “που δεν πρέπει να διογκωθούν εν μέσω αυτής της κρίσης”, σημειώνοντας ότι “με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και στηρίζουμε”.

Παλαιότερα άρθρα: