Σταϊκούρας: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ

Διαβάστε επίσης

Περίπου 15 δισ. ευρώ έχει δώσει η κυβέρνηση κατά της διάρκεια της πανδημίας, ενώ παράλληλα έχει πετύχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Η πληρωμή των συντάξεων θα γίνει φέτος τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως είπε, οι συντάξεις θα μπουν και δημοσιονομικά και ταμειακά και θα πληρωθούν τα αναδρομικά το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν πόροι για τα εμβόλια, ενώ στα σχέδια είναι και η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων.

Τι περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου

Όσον αφορά τα ενοίκια, επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση ενοικίων σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα ενώ συνεχίζει, επίσης, να ισχύει το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά, για τους υπόλοιπους κλάδους, ισχύει το κίνητρο της εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ του ιδιοκτήτη και αυτού που κάνει χρήση του ακινήτου, ώστε εάν η μείωση είναι πάνω από 30% να υπάρχει όφελος για τον ιδιοκτήτη της τάξης του 20% έως 60%. Για την υλοποίηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση προβλέπεται αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6 δισ.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η επέκταση αναστολής συμβάσεων εργασίας και για Οκτώβριο, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τους εποχικούς υπαλλήλους, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Αν κριθεί αναγκαίο θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα», τόνισε.

Αυτή τη βδομάδα έρχεται μέτρο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3, η οποία θα είναι διευρυμένη και πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ θα αφορά και περισσότερο κόσμο. Επίσης, επιστρεπτέα προκαταβολή θα ισχύει και για επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Παλαιότερα άρθρα: