Στάση πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος

trapeza ths ellados
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

“Πάγωσε” ακόμα και τις εγκεκριμένες από τον Γιώργο Σταθάκη, πληρωμές για το ΕΣΠΑ, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά την απόφαση του υπουργού Οικονομίας, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, για πληρωμή πάνω απο 262 εκατομμύρια ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να καταβάλει τα χρήματα που αφορούν τις πληρωμές για 59 δημόσια έργα.

Αυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών ο οποίος τονίζει ότι παρότι επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας, ουδέποτε έλαβαν απάντηση γιατί δεν εκταμιεύθηκαν τα χρήματα, ούτε αν πρόκειται αυτό να γίνει στο μέλλον.
Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί για αναγκαστική στάση πληρωμών κι απο τις τεχνικές εταιρείες οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν προμηθευτές, τράπεζες, μισθούς ακόμη και το δώρου του Πάσχα στους εργαζομένους, όπως λένε οι εργολάβοι που τονίζουν πως αν συνεχιστεί η άρνηση της ΤτΕ, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα έργα και να επιστραφούν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δεσμευτεί.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αιφνιδιαστική και παρά τα όσα προβλέπονται σε συμβάσεις εκτελούμενων έργων, άρνηση καταβολής του ΦΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο, που κατά τους εργολήπτες συνιστά ουσιώδη και αυθαίρετη μονομερή μετατροπή της σύμβασης, καθώς από την άλλη πλευρά καταβάλλεται ο ΦΠΑ σε προμηθευτές και υπεργολάβους σύμφωνα με τη νομοθεσία. Που σημαίνει ότι οι εργολήπτες υποχρεώνονται να δανείζουν το κράτος με τα αντίστοιχα τεράστια ποσά, έως ότου – και εφόσον – επιστραφεί ο ΦΠΑ!

Μεταξύ των έργων που αφορούν οι συγκεκριμένες πληρωμές περιλαμβάνονται έργα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα (π.χ. σε Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Κεντρική Ελλάδα), έργα σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία), σχολεία (Παλλήνη, Καλλιθέα) και αρκετά άλλα. Όλα τα έργα «βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη προς το προεδρείο του ΣΑΤΕ».

Παλαιότερα άρθρα:

3 απαντήσεις στο “Στάση πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος”

  1. Σταματήστε να κάνει δημοσιγραφία του copy/paste και βγείτε να κάνετε πραγματικό ρεπορτάζ! Προσωπικά πληρώθηκα αμοιβές που μου χρωστούσε η μνημονιακή κυβέρνηση, από τα τέλη Αυγούστου 2014 και αρχές Οκτωβρίου 2014. Για να μην πω ότι σε μιά ευρεία ομάδα αξιολογητών, μας χρωστάει από το 2012 και 2013. Βόδια… οι άλλοι κάνανε στάση πληρωμών και όχι η νέα κυβέρνηση, το καταλάβατε θλιβεροί προπαγανδιστές???

Σχολιάστε