Σταθάκης: «Ευνοϊκή ρύθμιση η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ»

Διαβάστε επίσης

Ευνοϊκή ρύθμιση χαρακτήρισε τη συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».
Όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης η συμφωνία αυτή ήταν «αναπόδραστη» καθώς υπήρχε καταδίκη της Ελλάδας για τους λιγνίτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Εμείς αυτή την απόφαση συζητήσαμε. Σε σχέση με τη μικρή ΔΕΗ που ιδιωτικοποιούσε το 25% της παραγωγής στους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο» ανέφερε.
Ερωτηθείς για τη στάση που τηρούσε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Κάποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων, είτε αναπόδραστα -σας θυμίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη ΔΕΗ- είτε γίνονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχουμε κάνει το 2015 με τους εταίρους. Δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι από τη στιγμή που έχουμε προχωρήσει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας να το τηρήσουμε».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. «Υπομονή μέχρι τέλος Ιανουαρίου και θα έχουμε μια εικόνα» είπε.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολογία πιέζει τους πολίτες. «Αναγνωρίζω ότι σε πολλές κοινωνικές ομάδες είναι φυσικό να υπάρχει πίεση» ανέφερε, ενώ στο ερώτημα αν η ακολουθούμενη πολιτική σπρώχνει τους πολίτες στη φοροδιαφυγή ο υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι «η φοροδιαφυγή προϋπήρχε, ήταν μεγάλη δυστυχώς» αλλά «έχει περιοριστεί κατά τι».
«Πρέπει να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής» πρόσθεσε, ενώ όπως σημείωσε «βγαίνοντας και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία το 2018, από το 2019 ως το 2022 έχει προβλεφθεί μια μικρή φορολογική ελάφρυνση».
Για τους πλειστηριασμούς ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «θα υπάρξει μια φυσιολογική κανονικότητα γιατί οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί τρία χρόνια κυρίως λόγω απεργιών δικηγόρων και συμβολαιογράφων» ενώ «τώρα θα υπάρξουν κυρίως θέματα επιχειρηματικών δανείων». Επανέλαβε ακόμη ότι «παρά τη συζήτηση μέχρι τέλους του 2018 δεν τίθεται θέμα προστασίας της α΄ κατοικίας, η κάλυψη είναι πλήρης».
Για το ενδεχόμενο εκλογών το 2018 ο κ. Σταθάκης είπε ότι ο ίδιος είναι «από τους φανατικούς του 2019». «Να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Εφόσον υπάρχει μια συντεταγμένη διαδικασία ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα το 2018, από εκεί και πέρα πρέπει να έχει το χρόνο για να αναπτύξει θετικά στοιχεία» δήλωσε.

Παλαιότερα άρθρα: