Στη Βουλή η συζήτηση για το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα συζητηθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στην αρμόδια επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για την έγκριση ένταξης της γειτονικής χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, συμφωνήθηκε να πάρουν το λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, καθώς και ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.

Επίσης, από έναν κατάλογο 14 συνολικά ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ θα συμπεριληφθεί και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος.

Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνοντας ότι για να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να την υπερψηφίσουν 180 βουλευτές.

Υπεγράφη το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, 

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπέγραψαν χθες Πέμπτη, στην έδρα της Συμμαχίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνεχάρη την Αθήνα και τα Σκόπια για τη λύση της ονοματολογικής διαφοράς, τονίζοντας ότι μόλις επικυρωθεί το πρωτόκολλο από όλα τα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας, η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό μέλος της.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την Ιστορία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι η χθεσινή «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας.

Αναφέρθηκε στον ρόλο των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. «Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν», επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι «για εμάς το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευήμερος».

Αλλάζουν σε «Βόρεια Μακεδονία» πινακίδες δρόμων και υπηρεσιών στην ΠΓΔΜ

Μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, «Βόρεια Μακεδονία».
Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στο σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πΓΔΜ που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο υιοθέτησε στις 30/1 το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, με βάση τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας, που θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, και ρυθμίζουν τη χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμη, το υπουργικό συμβουλίου της πΓΔΜ αποφάσισε και τη
δημιουργία Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και ενεργειών.

Παλαιότερα άρθρα: