Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος μετά την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών – Αύξηση 200%

prosfuges
Διαβάστε επίσης

Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Άγκυρα θα βρίσκεται σήμερα και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργού Εσωτερικών τ ης Γερμανίας και της Γαλλίας, Χορστ Ζεεχόφερ και Κριστόφ Καστανέρ αντίστοιχα καθώς και τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μιλώντας χθες στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής ‘Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στην Τουρκία.

«Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε: «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της ‘Αγκύρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι μόνο το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 200% και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό όμως – όπως είπε- στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτό-προστατεύεται, γι’ αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας», είπε σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποτροπής, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση των συνόρων για να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, σε σχέση με το παρελθόν.

«Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά. Πώς; Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όσο για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές φθάνουν τις 75.000.

Παλαιότερα άρθρα:

5 απαντήσεις στο “Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος μετά την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών – Αύξηση 200%”

Σχολιάστε