Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ από προσωπικότητες στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Δέκα προσωπικότητες στην Ιταλία, από πολλούς και διαφορετικούς χώρους προέβησαν σε μία δημόσια δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο Σέρτζιο Κοφφεράτι και η Έλλυ Σλάιν, ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών (S&D) η Ελεονώρα Φορέντσα και ο Κούρτσιο Μαλτέζε, ευρωβουλευτές του κόμματος της αριστεράς (GUE/NGL), ο Νίκι Βέντολα και ο Νικόλα Φρατοϊάννι (Sinistra e Libertà), ο Πάολο Φερέρο (PRC), ο Πίππο Τσιβάτι (Possibile) και οι Λουτσιάνο Γκαλίνο και Μάρκο Ρεβέλι που πρωτοστάτησαν στο κίνημα «L´altra Europa con Tsipras» στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Στο κείμενο που υπογράφουν αναφέρουν για τον πρώην έλληνα πρωθυπουργό ότι, «Η επανεκλογή του θα εξασφαλίσει ότι η ελπίδα των προοδευτικών ανθρώπων για βαθιά αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, δεν πρόκειται να σβήσει. Ήττα τους, αντίθετα, θα σηματοδοτήσει ένα απότομο βήμα προς τα πίσω και την πλήρη επιβεβαίωση των πολιτικών λιτότητας».

Πάντως την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολύ μεγάλο μέρος των υποστηριχτών του. Μεγάλο μέρος των Podemos, στηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα με παρουσία μάλιστα μελών της στην κεντρική προεκλογική της ομιλία, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός τους και άλλα στελέχη θα παρίστανται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα το Die Linke, δεν ψήφισε στο γερμανικό κοινοβούλιο το μνημόνιο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην ελληνική Βουλή. Ο δε Μελανσόν του γαλλικού κόμματος της αριστεράς συνεργάζεται με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Γιάννη Βαορυφάκη στην ευρωπαική τους προσπάθεια για ένα «Σχέδιο Β».
Η ανακοίνωση των Ιταλών έχει ως εξής:
Αυτή την Κυριακή οι Έλληνες ψηφοφόροι θα κληθούν να κάνουν μια νέα σημαντική επιλογή για το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: η επανεκλογή τους θα εξασφαλίσει ότι η ελπίδα των προοδευτικών ανθρώπων για βαθιά αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, δεν πρόκειται να σβήσει. Ήττα τους, αντίθετα, θα σηματοδοτήσει ένα απότομο βήμα προς τα πίσω και την πλήρη επιβεβαίωση των πολιτικών λιτότητας.

Τον Ιανουάριο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες και ήταν τότε που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης στροφής.
Σε μια δύσκολη πορεία των διαπραγματεύσεων, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει αρκετή υποστήριξη από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, παραμένοντας απομονωμένη, υπέστη την τιμωρητική αντίδραση των συντηρητικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία που ο Τσίπρας έπρεπε να αποδεχθεί, προκειμένου να αποφύγει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Σήμερα, μια ήττα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη των συντηρητικών δυνάμεων που έχουν επιβάλει σκληρά μέτρα στον ελληνικό πληθυσμό. Μια νίκη του, όμως, θα ανανεώσει και θα ξαναδώσει δύναμη σε όσους ελπίζουμε και πιστεύουμε στον δύσκολο αγώνα για μια άλλη Ευρώπη.

Και υπογράφουν οι:
Πίππο Τσιβάτι
Σέρτζιο Κοφεράτι
Πάολο Φερρέρο
Ελεονώρα Φορέντσα
Νικόλα Φρατοϊάννι
Λουτσιάνο Γκαλλίνο
Κούρτσιο Μαλτέζε
Μάρκο Ρεβέλλι
Έλλυ Σλάιν
Νίκι Βέντολα

Παλαιότερα άρθρα: