Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο ΕΕ – AstraZeneca για τα εμβόλια

Διαβάστε επίσης

Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την παράλειψη ορισμένων ευαίσθητων τμημάτων του.


Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η AstraZeneca συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 27 Αυγούστου.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον. Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα έχουν διαγραφεί τα τμήματα που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες ώρες αφότου η αύξησε την πίεση στην φαρμακευτική εταιρία δηλώνοντας πως το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της είναι ξεκάθαρο και αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση. Η συμφωνία που υπεγράφη τον Αύγουστο περιείχε «δεσμευτικές παραγγελίες», είπε στο στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ζητώντας εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι υπολογίζεται πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες. Η συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει την προμηθεια για 300 εκατομμυρίων δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιλογή για 100 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει ανακοινώσει πως αδυνατεί να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στα εργοστάσιά της στο Βέλγιο και την Ολλανδία, αναμένεται να εγκριθεί μέση στην ημέρα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ΕΕ αποφάσισε να δημοσιεύσει το συμβόλαιο για να υποστηρίξει το επιχείρημά της ότι η AstraZeneca δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, έχει επισημάνει από την πλευρά του μια ρήτρα στο συμβόλαιο που ορίζει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την «βέλτιστη προσπάθεια» για να ικανοποιήσει την παραγγελία της ΕΕ, χωρίς να υποχρεώνεται, ωστόσο, να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η ΕΕ αμφισβητεί όμως αυτό τον ισχυρισμό.

Η ΕΕ δέχεται έντονη κριτική για τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών σε πολλές χώρες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε την στρατηγική της για την προμήθεια των εμβολίων.

Παλαιότερα άρθρα: