Στις κάλπες οι Βρετανοί για τις πιο κρίσιμες εκλογές

Διαβάστε επίσης

Άνοιξαν στις 9 το πρωί οι κάλπες στη Βρετανία για να διεξαχθούν οι πιο απρόβλεπτες αλλά και κρίσιμες όπως χαρακτηρίζονται, βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών καθώς ίσως κρίνουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την εθνική συνοχή της χώρας.

Ούτε ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατάφερε να πάρει ένα καθαρό προβάδισμα, έπειτα από πέντε εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κάμερον υπόσχεται ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή—ή μη—της Βρετανίας στην ΕΕ εάν κερδίσει νέα θητεία, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Σκοτσέζοι εθνικιστές ενδέχεται να αναδειχθούν τρίτο κόμμα στο Ουεστμίνστερ, παρά την ήττα τους στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη πέρυσι για την απόσχιση ή μη της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφότεροι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων επιμένουν ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 650 εδρών του κοινοβουλίου, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις κατατείνουν ανεξαίρετα ότι θα αναγκαστούν να σχηματίσουν μετεκλογικά μια κυβερνητική συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα ή μια ιδιαίτερα επισφαλή κυβέρνηση μειοψηφίας.

“Μπορούμε να επιτύχουμε την πλειοψηφία που θα δώσει στη Βρετανία την ισχυρή σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την οικονομία που φέρνει αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Κάμερον χθες, στο κλείσιμο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους είναι το εξής: “Μπορείτε να έχετε άλλα πέντε χρόνια με έναν πρωθυπουργό που θα βάζει τους πλούσιους και τους ισχυρούς πάνω από όλους στη χώρα. Ή, αν γίνω εγώ πρωθυπουργός, θα βάλω τους εργαζόμενους πάνω από όλους”.

Εν τω μεταξύ οι πολιτικοποιημένες εφημερίδες της Βρετανίας δεν έπαψαν να παρεμβαίνουν ενόψει των σημερινών εκλογών, με την Daily Mirror, που πρόσκειται στους Εργατικούς, να προειδοποιεί τους αναγνώστες της ότι ο Κάμερον θα απολύσει νοσοκόμες στα δύο τρίτα των δημόσιων νοσοκομείων εάν κερδίσει και τη The Sun, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει τους Τόρις, να δημοσιεύει μια όχι ιδιαίτερα κολακευτική φωτογραφία, στην οποία ο Μίλιμπαντ εικονίζεται να καταβροχθίζει ένα σάντουιτς με μπέικον. “Don’t swallow his porkies and keep him out” (“μην καταπίνετε τα ψέματά του και κρατήστε τον εκτός κυβέρνησης”) έγραψε κάτω από τη φωτογραφία αυτή η Σαν, κάνοντας λογοπαίγνιο με μια διφορούμενη λέξη (porky), που σημαίνει ψέμα στην αργκό, αλλά επίσης σημαίνει κομμάτι χοιρινού κρέατος, ή πίτα με χοιρινό κρέας.

Για την Μισέλ Χάρισον, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών και κοινωνικών ερευνών της εταιρείας μελετών TNS, το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι τόσο απρόβλεπτο σημαίνει πως “το αληθινό δράμα θα αρχίσει αύριο” Παρασκευή, αφού γίνει γνωστή η ετυμηγορία των ψηφοφόρων.

Πάνω από 45 εκατομμύρια Βρετανοί και Βρετανίδες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη σημερινή διαδικασία. Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Παλαιότερα άρθρα: