Στο ΕΣΡ απολογούνται οι καναλάρχες για απόκρυψη τροπολογίας

esr tropologia
Διαβάστε επίσης

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε σε απολογία τα κανάλια ΝΕΡΙΤ, Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΙ, E Channel και Μακεδονία TV προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το ότι παρέλειψαν να μεταδώσουν την είδηση της τροπολογίας που εξυπηρετεί τα δάνειά τους. Οι καναλάρχες έχουν προθεσμία εντός πέντε ημερών για να απολογηθούν.

Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία στο ΕΣΡ από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, στις 12 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο Π. Σκουρλέτης τόνιζε στην καταγγελία του την απουσία της είδησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ στη Βουλή, την αποσιώπηση της σχετικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, την ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς τους διευθυντές ειδήσεων και την απόκρυψη του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 5 Αυγούστου.

Ολόκληρη η επιστολή Σκουρλέτη στον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ι. Λασκαρίδη, και τα μέλη του Συμβουλίου:

Κύριοι,

Όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή ήδη από την Παρασκευή 1η Αυγούστου, όπου και ψηφίστηκε την Τρίτη 5 Αυγούστου, τροπολογία νόμου για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» του υπουργείου Υγείας.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι ειδησεογραφικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, από τα δελτία Ειδήσεων που προβάλλουν δεν προέβησαν σε κανενός είδους δημοσιογραφική προβολή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Την παρατήρησή μας αυτή επισημαίνει με ανακοίνωσή της και η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), με Ανοικτή Επιστολή της προς τους διευθυντές Ειδήσεων και Ενημέρωσης, την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2015, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το συγκεκριμένο θέμα υποβαθμίστηκε παρά τη σπουδαιότητά του και τη σφοδρότητα της κριτικής» και παρακάτω «..θέματα όπως η συγκέντρωση ελέγχου στα Ενημερωτικά Μέσα και οι συμπράξεις επιχειρήσεων Μέσων μαζικής Ενημέρωσης είναι θέματα ουσιαστικά, που πρέπει να τύχουν της κατάλληλης προβολής στην κοινωνία. Όχι για εμάς, αλλά για τους πολίτες και τη δημοκρατία». (Επισυνάπτουμε την Ανοικτή επιστολή)

Κύριοι,

* Επειδή η υποβάθμιση, πολύ περισσότερο η παντελής έλλειψη προβολής, ανάδειξης και σχολιασμού, ειδήσεων αποτελεί σοβαρή παράλειψη των ΜΜΕ και αφορά τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας

* Επειδή συχνά στο παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου σας σχετικές με την πολιτική πολυφωνία στα Δελτία Ειδήσεων έχουν εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για διαφορετικούς λόγους, συχνά αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των δημοσιογράφων να αξιολογούν τα προς μετάδοση γεγονότα.

* Επειδή η δημόσια Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, της συνδικαλιστικής και επαγγελματικής Ένωσης των δημοσιογράφων, λαμβάνοντας υπόψη το καταστατικό και τους κώδικες δεοντολογίας, απεφάνθη ότι πρόκειται περί «ουσιαστικού θέματος» το οποίο «υποβαθμίστηκε»

* Επειδή τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το διάστημα από 1/8 έως 4/8 καθώς και 6/8/2014 αγνόησαν παντελώς και δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό τους για μια σειρά επίμαχων θεμάτων όπως:

- Την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή
- Σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ της 4/8/2014 με τίτλο «Να αποσυρθεί αμέσως το κυβερνητικό μπόνους προς τη μιντιακή διαπλοκή» (επισυνάπτεται)
- Τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τις αντιδράσεις των κομμάτων και την ψήφισή του από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
- Τους λόγους της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ στις 5 Αυγούστου, καθώς και τις σχετικές ανακοινώσεις τους

Ζητούμε από το Συμβούλιό σας να εξετάσετε τα πραγματικά περιστατικά στις παραπάνω ημερομηνίες για τα Δελτία Ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών Πανελλαδικής εμβέλειας και των ειδησεογραφικών ραδιοφωνικών σταθμών, και να αποφανθείτε εάν η μη μετάδοσης της είδησης είναι σύμφωνη ή όχι με την ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε