Στο φως τα πρώτα «πόθεν έσχες» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Διαβάστε επίσης

Σε δημοσίευση των «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών για το έτος (οικονομική χρήση) 2015 θα προχωρήσει σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ επιπρόσθετο ενδιαφέρον προκαλείται και από το γεγονός ότι η ερευνώμενη περίοδος αφορά και το «ταραγμένο» πρώτο εξάμηνο του 2015. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η Ελλάδα «φλέρταρε» με την έξοδο από την Eυρωζώνη, υπήρξε σημαντική εκροή τραπεζικών καταθέσεων και επεβλήθησαν capital controls.
Πάντως, τα νέα «πόθεν έσχες» δεν αναμένεται να δείξουν διαφορετική εικόνα από αυτή έδωσαν οι περσινές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το 2014 και το 2013.

Τουναντίον θα ενισχύσουν την βεβαιότητα ότι τα μέλη της παρούσας κυβέρνησης που πλασάρονται ως ευαίσθητα για τα κοινωνικά προβλήματα και διατείνονται ότι προστατεύουν τους αδυνάτους έναντι της πλουτοκρατίας αποτελούν στην πραγματικότητα εκπροσώπους των πάνω διαζωμάτων της κοινωνικοοικονομικής διαστρωμάτωσης.

Σε ποια τάξη, άλλωστε, ανήκει ένας υπουργός με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ όταν κατά τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, μια τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ ανήκει στη μεσαία τάξη;

Σύμφωνα με τα «πόθεν έσχες» των προηγούμενων ετών το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αποδεικνύεται ότι αποτελείται από πολλά «γερά πορτοφόλια», ενώ και γενικά η πολιτική τάξη της χώρας φαίνεται ότι έχει τον τρόπο της να περνά καλά.

Υπουργοί όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, Ράνια Αντωνοπούλου, μόνο στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα δεν ανήκουν. Απεναντίας, διαθέτουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, με εισοδήματα, ακίνητη περιουσία, τραπεζικούς λογαριασμούς και, ορισμένοι εξ αυτών, επενδύσεις.

Τα «πόθεν έσχες» θα δοθούν σήμερα στις 10 το πρωί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενώ έως τις 12:30 – 13:00 θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής (www.hellenicparliament.gr).

Παλαιότερα άρθρα: