Stratfor: Απίθανη η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι η Ελλάδα δύσκολα θα τα βγάλει πέρα χωρίς εξωτερική βοήθεια μετά το 2018, εκφράζει ανάλυση του αμερικανικού κέντρου μελετών Stratfor, σημειώνοντας ότι το τέλος του προγράμματος δεν θα είναι τόσο «καθαρό» όσο ήταν για άλλες χώρες που διασώθηκαν.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν γίνει πλέον εγκάρδιες, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα λαμβάνει τις υποδόσεις του προγράμματος τους τελευταίους μήνες χωρίς σημαντικά προβλήματα.

«Σύμφωνα με αρκετές εφημερίδες και πηγές του Stratfor, το τέλος του προγράμματος δεν θα είναι τόσο “καθαρό” όσο ήταν για άλλες χώρες που διασώθηκαν, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και αυτό επειδή η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Η επόμενη στήριξη της Ελλάδας, όμως, δεν θα είναι απαραίτητα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, συνδεδεμένο με σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Τα ερωτήματα για το τι μορφή θα λάβει αυτή η στήριξη -και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντηθούν- μπορεί να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για την Ελλάδα την επόμενη χρονιά. Είναι ασαφές εάν η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερική βοήθεια» επισημαίνει η έκθεση.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην «εντατική» λόγω των οικονομικών της προβλημάτων για σχεδόν μια δεκαετία, ακόμη και αφότου μείωσε δραματικά τις δαπάνες της και μείωσε το έλλειμμά της. Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανάπτυξη και η ελληνική κεντρική τράπεζα προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,7% το 2017 και κατά 2,4% το 2018. Αλλά οι πιστωτές ανησυχούν ότι τα οφέλη δεν θα είναι επαρκή για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημα με το χρέος της, το οποίο παραμένει -περίπου- στο 180% του ΑΕΠ», τονίζει το Stratfor, ενώ παραθέτει και τους προβληματισμούς των πιστωτών, ότι δηλαδή η Αθήνα πιθανώς να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις και πως τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν θα αντιμετωπιστούν.

Την ίδια ώρα προβληματισμό σημιουργεί η εκτίμηση της Stratfor ότι οι πιστωτές δεν αποκλείεται να πιέσουν την Αθήνα να υπογράψει μια νέα οικονομική συμφωνία -πιθανώς με τη μορφή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης με χαλαρούς όρους- για να έχουν μια επίβλεψη των ελληνικών πολιτικών. «Υπό αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν τρόπο να υπογράψει τη συμφωνία χωρίς να “πληρώσει” το πολιτικό τίμημα από τους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του 2019», σημειώνει.

Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την μετατροπή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ακόμη η έκθεση αναφέρει ότι «Σε περίπτωση που ίδρυμα αυτό δημιουργηθεί, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πελάτης του» και συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις υποσχέσεις της κυβέρνησης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ότι τα επώδυνα μέτρα λιτότητας θα βοηθήσουν το κόμμα να κερδίσει ελάφρυνση χρέους στο μέλλον.»

Ακόμη, η έκθεση προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανότατα δεν θα δεχτεί κάποιο κούρεμα, ενώ στον αντίποδα σχολιάζει ότι η Αθήνα θα ήθελε τουλάχιστον να της δοθεί μια περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή, μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης και χαμηλότερα επιτόκια. «Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον αμφιλεγόμενο στη βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στη Γερμανία. Ούτως η αλλιώς, η γερμανική κυβέρνηση αυτή την περίοδο προχωρά τις συζητήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που αντιτίθεται στα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα» συμπληρώνει.

Παλαιότερα άρθρα: