Στροφή στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Μεγάλη στροφή παρατηρείται στην ελληνική εξωτερική πολιτική με σταδιακή προσέγγιση της Ρωσίας προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Φυσικά πρόκειται για μια επικίνδυνη καρκινοβασία ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τη Ρωσία για την υπόθεση της Ουκρανίας και αυτό εξόργισε τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ήταν η πρώτη σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα με Ευρώπη. Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης τα παράπονα της εξέφρασε η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την δήλωση ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά. Ταυτοχρόνως, είναι γνωστός ο πολιτικός και διπλωματικός έρωτας του Πάνου Καμμένου με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμιρ Πούτιν. Πολλές φορές ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις οποίες στήριζε η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η υφιστάμενη κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει ένα γεωπολιτικό άνοιγμα προς την Ρωσική κυβέρνηση. Το θέμα είναι πως θα κρατηθούν οι λεπτές ισορροπίες με την Δύση; Θυμίζουμε πως το κατά το πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο με δυσάρεστες συνέπειες. Η δημόσια αντιπαράθεση του νέου ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον απερχόμενο Ευάγγελο Βενιζέλο είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης θα έχει και άλλους “ορίζοντες”. Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Ρωσία και στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την Μόσχα για να εξασφαλιστεί πρώτα απ’ όλα η λειτουργία των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειώνεται, πως η Ελλάδα και ειδικότερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινδυνεύουν από τις Ρωσικές κυρώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, ιδιαιτέρως σκληροπυρηνικός χαρακτηρίζεται ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος πρόσφατα, είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο Νίκος Κοτζιάς διατηρεί στενές σχέσεις με το ρωσικό επιτελείο εξωτερικής πολιτικής. Πριν δύο χρόνια ο Νίκος Κοτζιάς είχε διοργανώσει διάλεξη υπέρ του Αλεξάντρ Ντούγκιν, ενός συμβούλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Μείζον είναι και το ζήτημα της στάσης που κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας ως προς τις στενές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Παλαιότερα, πολλά ήταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν υποστηρίξει ανοιχτά την ΧΑΜΑΣ και είχαν ταχθεί κατά της συνεργασίας με το Ισραηλινό κράτος.

Το μείζον ζήτημα είναι πως θα καταφέρει η νέα ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα ρευστό διεθνές σύστημα. Εκτίμηση μας είναι πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτική ως προς τις επιλογές της καθώς οι στρατηγικές συμμαχίες είναι μέρος της διπλωματικής ισχύος μιας χώρας. Το μείζον ζήτημα είναι οι σχέσεις Ελλάδας ΕΕ και δευτερευόντως Ελλάδας ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί λόγω προεδρίας Ομπάμα φαίνονται να είναι ανεκτικοί εφαρμόζοντας μια πολιτικής ήπιας ισχύος και κατευνασμού εν αντιθέσει με την πολιτική Μπους.

Παλαιότερα άρθρα: