Συναγερμός για τη «μητέρα όλων των μαχών» στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Σήμερα ξεκινάει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων που θέτει η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτούν οι δόσεις της δόσης. Στα κεντρικά επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές στις πολύ δύσκολες ονομαστικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν την ερχόμενοι βδομάδα στην Ολομέλεια. Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 157 βουλευτές ( αθροίζοντας τους κ. Λοβέρδο και Αηδόνη) και η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται δημόσια από ορισμένους βουλευτές, όπως οι κ. Κακλαμάνης και Ταμήλος, στο τέλος δεν θα υπάρξουν διαρροές στις ψηφοφορίες. Ταυτόχρονα, Σαμαράς και Βενιζέλος είναι διαρκώς σε «ανοιχτή γραμμή».

Για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι σαφές πως θα τεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι πιο έντονες, τουλάχιστον στα λόγια, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που καταργεί τη Δημοτική Αστυνομία.

Επιφυλάξεις, ως προς τη διάταξη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει εκφράσει επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το τι θα πράξει στις ψηφοφορίες.

Το βασικό επιχείρημα για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι πως το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου δεν συνιστά «νέα μέτρα» καθώς πρόκειται για υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα από την περίοδο διακυβέρνησης Παπαδήμου και στο μεταξύ δεν έγινε τίποτα για την υλοποίησή τους.

Ωστόσο οι αντοχές και οι ανοχές πολλών βουλευτών δείχνουν να έχουν εξαντληθεί. Όλα δείχνουν πως το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί τώρα αλλά είναι αδύνατον η παρούσα Βουλή να ψηφίσει άλλα μέτρα, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα αρχίσει να υποδεικνύει η τρόικα από το φθινόπωρο. Στον ορίζοντα λοιπόν αρχίζει να διαγράφεται όλο και πιο έντονα το σενάριο των πρόωρων εκλογών κι αυτό είναι κάτι που αρχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλοι και για την χάραξη της στρατηγικής του στην κοινοβουλευτική μάχη της ερχόμενης εβδομάδας.

Παλαιότερα άρθρα: