Σχεδιάζουν την Ευρώπη της νέας λιτότητας;

Διαβάστε επίσης

Μια απίστευτη γερμανο-αμερικανική μελέτη των ιδρυμάτων Bertelsmann, ZEW και RAND παρουσιάστηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες. Η μελέτη, σύμφωνα με το capital.gr που τη δημοσιοποίησε , συνιστά στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την γενίκευση της λιτότητας στους αγρότες, στους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες έτσι ώστε να εξοικονομηθούν γύρω στα 33 δισ. ευρώ κάθε χρόνο (25% των ετήσιων δαπανών του 7ετούς Κοινοτικού Προϋπολογισμού). Τα μέτρα της μελέτης θα μπουν προς συζήτηση στο συμβούλιο κορυφής μετά τις γερμανικές εκλογές, ενδεχομένως κατά την ελληνική προεδρία.

Το βασικό σκεπτικό των τριών ιδρυμάτων υποστηρίζει ότι για την αγροτική παραγωγή οι 27 ξόδεψαν το 2010 περίπου 23 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, χωρίς βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Στις στρατιωτικές δαπάνες μπορούν να εξοικονομηθούν 3 έως 9 δισ. ευρώ το χρόνο, αν μειωνόταν ο αριθμός των στρατιωτών από τις 890.000 που είναι σήμερα στις 600.000, ενώ στη διπλωματία θα μπορούσε να εφαρμοστεί η κοινή διπλωματική αντιπροσώπευση των κρατών – μελών της Ε.Ε. στις μη ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που θα εξοικονομούσε 420 – 1.300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα τρία ιδρύματα αναρωτιούνται εάν η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει τα κράτη – μέλη της να γλιτώσουν χρήματα και εάν οι κοινοτικές δαπάνες αυξάνουν, τελικά, την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανοίγοντας ζητήματα που αφορούν κυρίως τους πολιτικούς και λιγότερο την πολιτική. Κι αυτό με δεδομένο ότι δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στην Ευρώπη. Τα τρία ινστιτούτα θεωρούν ενδεικτικές αυτές τις δαπάνες για κόψιμο και εκτιμούν πως υπάρχουν πολλές «ανελαστικές» κρατικές δαπάνες που προσφέρονται για κόψιμο χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών.

Παλαιότερα άρθρα: