Συγκλονιστική προσευχή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Λέσβο για τους νεκρούς (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σκηνές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμβολο της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της αλληλεγγύης, εκτυλίχθηκαν στη Μυτιλήνη χθές, Τετάρτη στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα.

Διαθρησκευτική προσευχή στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των δεκάδων νεκρών μεταναστών και προσφύγων που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρόντες και οι δυο Μητροπολίτες της Λέσβου ο Μυτιλήνης Ιάκωβος και ο Μηθύμνης Χρυσόστομος επικεφαλής ομάδας ιερέων των δυο Μητροπόλεων, μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και φυσικά πολλοί πολίτες που με την παρουσία τους ζήτησαν να αφυπνιστεί η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια κοινότητα και να δώσει λύση σε αυτή τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Ο Δήμος Λέσβου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με αυτή την άκρως συμβολική κίνηση, δείχνουμε σε όλο το κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μια σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σύγχρονων δουλεμπόρων – εγκληματιών και υπέρ της επέμβασης για την πάταξη της δολοφονικής δράσης τους».

prosefxi3

Γράφω όμως παραπάνω ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμβολο και όχι ότι ήδη αποτελούν, γιατί βλέπετε δεν είχαν την ίδια τύχη με τη φωτογραφία των τριών γιαγιάδων του νησιού με το μωρό της πρόσφυγα. Δεν είχαν την τύχη να γίνουν viral, οι δεκάδες μουσουλμάνοι και χριστιανοί που προσευχήθηκαν μαζί ο καθένας στο δικό του Θεό. Γιατί όσο να ‘ναι η γιαγιά δεν ενοχλεί κανέναν. Όμως αυτές οι εικόνες σε κάποιους κάθονται άβολα. Είναι σε αυτούς που τους διαρρηγνύουν την ασφάλεια που τους παρέχουν τα «ελληνορθόδοξα» ιδεολογήματά τους και που περίμεναν την εκκλησία να είναι αρωγός στις ξενοφοβικές τους αντιλήψεις. Αλλά και στους άλλους. Σε εκείνους που αυτές οι εικόνες χαλούν το πρότυπο του «συντηρητικού θεσμού» τον οποίον χτυπώντας αισθάνονται λίγο περισσότερο ευρωπαίοι ή διαφωτισμένοι.

Και όντως, πέραν από λίγες κοινοποιήσεις στα social media το θέμα δεν βρήκε πολύ ανταπόκριση. Όμως η εικόνα των ιεραρχών και πρεσβυτέρων να στέκονται με τα χέρια σταυρωμένα πίσω από τους μουσουλμάνους όταν εκείνοι προσεύχονται είναι συγκλονιστική.

prosefxi4
πηγή βίντεο και φωτό: Lesvos Post

Παλαιότερα άρθρα: