Συμφωνία προστασίας δεδομένων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ με φόντο ασφάλεια και τρομοκρατία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήψαν μια συμφωνία με σκοπό την από κοινού προστασία των προσωπικών δεδομένων για ενέργειες που εντάσσονται στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, όπως έρευνες για την τρομοκρατία, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Reuters.

Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την επονομαζόμενη «συμφωνία ομπρέλα» που θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών κατά τη διάρκεια των ερευνών, καθώς και μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των αρχών επιβολής του νόμου.

Ωστόσο, οι συνομιλίες διαταράχτηκαν από την έλλειψη του δικαιώματος για τους μη μόνιμους κατοίκους πολίτες της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες να καταφεύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια, εάν πιστεύουν ότι έχει γίνει κατάχρηση στα προσωπικά τους στοιχεία τους ή έχουν παρανόμως δοθεί στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν τέτοια δικαιώματα εντός της ΕΕ.

Το κείμενο της συμφωνίας έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Ένας αξιωματούχος που σχετίζεται με το ζήτημα δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί από τους επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Αυτό θα σημάνει και το τέλος των συνομιλιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί και να συναφθεί επισήμως μέχρι να κατοχυρωθεί το «δικαίωμα προσφυγής» για τους πολίτες της ΕΕ από το αμερικανικό δίκαιο.

Τον Μάρτιο ωστόσο, το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Τζιμ Σένσεμπρενερ, εισήγαγε το νόμο για την Έννομη Δικαστική Προστασία, ο οποίος αποσκοπεί ακριβώς στο να δώσει στους πολίτες των συμμάχων των ΗΠΑ το δικαίωμα προσφυγής για την προστασία των δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο φαίνεται να έχει λάβει διακομματική υποστήριξη στην Αμερική, και αν περάσει, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις παρηκμασμένες διατλαντικές σχέσεις, μετά από τις κατηγορίες περί μαζικών αμερικανικών ενεργειών κατασκοπείας το 2013.

Πηγές
Reuters
CNN

Παλαιότερα άρθρα: