Συμφωνία στο Eurogroup με «επιπλέον μέτρα». Που πάει η πρώτη δόση.

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με συμφωνία έληξε το χθεσινοβραδινό Eurogroup ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των θεσμών. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλες μιλούν για την έγκριση του τριετούς προγράμματος διάσωσης με την πρώτη δόση να ανέρχεται στα 26 δις ευρώ.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Βέλγου υπουργού οικονομικών, Johan Van Overtveldt, ο οποίος μιλώντας στο Reuters, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ότι στο Eurogroup αποφασίστηκε η έγκριση του προγράμματος διάσωσης αλλά με «κάποια πρόσθετα μέτρα».

Αυτό που προκάλεσε θετική εντύπωση ήταν οι δηλώσεις των υπουργών που ήταν αισιόδοξες ήδη από την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση. Μάλιστα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε προσερχόμενος ότι «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία».
Τα 23 εκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευτούν και θα χρεωθεί η Ελλάδα ως τη πρώτη δόση του δανείου θα δοθούν αντίστοιχα για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων τα 12,5 δις, άλλα 500 εκατομμύρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα 10 δις ευρώ που θα πάνε κατευθείαν στις τράπεζες.

Παλαιότερα άρθρα: