Συνέντευξη του υπ. Βουλευτή Σωτήρη Κατσέλου στο Rizopoulos Post

Διαβάστε επίσης
  1. Μετά τη μάχη των Ευρωεκλογών με την «Ελιά», δίνετε τη «μάχη» για εκλογή στην Α’ Αθηνών. Γιατί ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη;

Η ενασχόληση με την πολιτική προκύπτει από την ανάγκη που νιώθω αφενός για να εκφράσω την άποψη μου για αυτά που θεωρώ ως αληθινά προβλήματα της κοινωνίας μας και της πατρίδας μας, αφετέρου από την πεποίθησή μου ότι για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην αντιμετώπιση και θεραπεία τους. Ιδεολογικά ανήκω στο χώρο της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι σε ομάδες πολιτών, ενώ κατόπιν είχα ενεργή δράση στην Δυναμική Ελλάδα, όπου και αγωνίστηκα για την ανασυγκρότηση του χώρου. Το 2014 μου έγινε η εξαιρετικά τιμητική πρόταση να συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, την πρώτη «μάχη» στο προσκήνιο της πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε συνεπή και υπεύθυνη στάση σε όλη την διάρκεια της κρίσης, κόντρα στην λογική του λαϊκισμού και της αναζήτησης της εύκολης ψήφου. Ως εκ τούτου σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συστράτευση μου με την αποδοχή της πρότασης για υποψηφιότητα στην Α’ Αθηνών ήταν μονόδρομος.

  1. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν εμφανές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να ακολουθεί και το κλίμα πόλωσης να εντείνεται. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει θέση στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται;

Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα δείκτη για την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Υπάρχουν όμως συμπολίτες μας που θα διαλέξουν τι θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή και αποτυπώνεται με ένα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων. Ακριβώς επειδή ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι σύντομος και πυκνός με το κλίμα να πολώνεται έντονα κάθε μέρα που βρισκόμαστε εγγύτερα στις κάλπες. Το ΠΑΣΟΚ είχε την ατυχία να δεχτεί μια απόπειρα διάσπασης. Συνάμα, έχει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και τη δυσαρέσκεια του πολίτη, καθώς με την οικονομική κρίση δοκιμάστηκαν έντονα οι αντοχές του, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπέστη ακόμη και βίαιη αλλαγή του βιοτικού του επιπέδου. Μην ξεχνάμε όμως ότι ακόμα και ως μέλος μιας συγκυβέρνησης που στόχευε αποκλειστικά στη σταθεροποίηση μιας κλιμακούμενης οικονομικής και κατ’ επέκταση πολιτικής- κοινωνικής κρίσης «ύψωσε» τις άμυνες για να περιφρουρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα των εφαρμοζόμενων πολιτικών επιλογών.

Διατηρεί λοιπόν, τα χαρακτηριστικά της παράταξης που απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρος της κοινωνίας, είναι σταθερά προσανατολισμένο στον ευρωπαϊσμό και τις προοπτικές για δυναμική παρουσία της χώρας μας στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι και μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο ως εγγυητής ότι όλες οι θυσίες του κόσμου τα τελευταία δύσκολα -για την χώρα και τους πολίτες της- χρόνια θα έχουν αντίκρισμα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Είναι σε θέση να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου και είναι σημαντικό να το επιτύχει για τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή την κρίσιμη ιστορικά συγκυρία.

  1. Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» σε μετεκλογικές συνεργασίες;

Αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να διστάσει να αποτελέσει μέρος της λύσης. Εφόσον, διασφαλίζονται η παραμονή μας στο Ευρώ και η διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Παραμένοντας όμως πιστό στις αρχές και τις προγραμματικές του θέσεις, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκομίσει στη διαχείριση της κρίσης.

Ελπίζω στις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Η εθνική ενότητα δεν είναι μόνο αναγκαία ή απαραίτητη, αλλά και αυτονόητη.

  1. Στην περίπτωση ενός άσχημου εκλογικού αποτελέσματος, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ;

Ευελπιστώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλό, ώστε να πορευτούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς τα επόμενα βήματα. Ένα ανοικτό συνέδριο από μηδενική βάση θα συνεισφέρει σημαντικά στην παράταξη. Να δούμε τα πεπραγμένα, ποια τα σωστά ή τα εσφαλμένα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μας. Πρέπει πάση θυσία όμως να αποφύγουμε την εσωστρέφεια. Είναι απαραίτητο να παράγουμε αποτελεσματική πολιτική, να αποφύγουμε τις «γκρίνιες» και να εξετάσουμε το πώς θα ανασυγκροτήσουμε συνολικά την ευρύτερη παράταξη.

  1. Το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ είναι «κρατάμε ψηλά την ευθύνη». Το σύνθημα του Σωτήρη Κατσέλου;

Και είναι ένα σωστό σύνθημα καθώς αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρθηκε με την δέουσα υπευθυνότητα, πολλές φορές κόντρα και στις αρχές του προκειμένου να κρατήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας μας.

Το προσωπικό σύνθημα είναι «άλλη γενιά», με την έννοια ότι προχωράμε πλέον προς την εξέλιξη του χώρου, πατώντας όμως πάνω στην ιστορία του και το ιδεολογικό του πλαίσιο.

Παλαιότερα άρθρα: