Συνεργασία Δούρου – Πανούση για θέματα ασφαλείας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Στην συνάντηση που είχε την Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου υπογράφηκε μία συμφωνία για την υλοποίηση κοινών δράσεων μεταξύ των δύο θεσμών στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Η συμφωνία αυτή στόχο έχει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των δύο μερών, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, της ηλεκτρονικής έκδοσης του Έθνους, οι βασικοί τομείς συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι[1]:

1) Η ενεργός συμμετοχή και συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας, με στόχο την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης τόσο του εγκλήματος, όσο και της θυματοποίησης.

2) Η ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.α.).

3) Η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.α.) και η ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (Μέγαρα, Ασπρόπυργος κ.α.).

4) Η δημιουργία και αναβάθμιση της υποδομής, και την κατάρτιση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) της Περιφέρειας και την ενημέρωση των πολιτών για την άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.

5) Η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας της Επιτροπής Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.

6) Ο συντονισμός του επιχειρησιακού σχεδιασμού και η υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (Πεδίο του Άρεως) όπως και της αποτελεσματικής φύλαξης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

7) Η προστασία και η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της Περιφέρειας.

Σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας  η οποία θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι: «Σήμερα με την Περιφέρεια Αττικής θέτουμε τις συντεταγμένες για μία εποικοδομητική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Προηγήθηκε ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η συνεργασία μας αυτή να είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτών των κοινών δράσεων, που ξεκινούν άμεσα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.»

Αξίζει να αναφερθεί, πως μέσα στις διατάξεις της συμφωνίας αυτής υπάρχει η πρόβλεψη για κινητές μονάδες αστυνομικών δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα τα κινητά αστυνομικά τμήματα θα είναι βαν επανδρωμένα με αστυνομικούς, που θα βρίσκονται ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, για παράδειγμα σε νησιά της άγονης γραμμής που δεν διαθέτουν αστυνομικά τμήματα.

Κλείνοντας, η συγκεκριμένη κίνηση έχει πολλά θετικά στοιχεία και κινείται σε σωστή κατεύθυνση καθώς σε κάποιες περιοχές της Αθήνας σίγουρα χρειάζονται τα κινητά αστυνομικά τμήματα, αλλά και ο επονομαζόμενος «αστυνομικός της γειτονιάς», διότι η παρανομία καλά κρατεί.

Σίγουρα, όμως, δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα κινητά τμήματα σε μία περιοχή από ότι σε μία άλλη, θα πρέπει να γίνει ίσος καταμερισμός προκειμένου να βοηθηθούν και τα νησιά της άγονης γραμμής που δεν διαθέτουν αστυνομικά τμήματα με αποτελέσματα οι κάτοικοι να αισθάνονται ανασφαλείς. Τέτοιες κινήσεις οφείλουν να υποστηριχθούν από όλες τις πλευρές.


[1] Άρθρο στο Έθνος

Παλαιότερα άρθρα: