Συνεχείς διαπραγματεύσεις και αλλαγές για τις 120 δόσεις

xrei
Διαβάστε επίσης

Με 24 ώρες καθυστέρηση από τότε που δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση της Κομισιόν, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε τη διαφωνία του για την αναφορά των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η κυβέρνηση τους ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να φέρει νέο σχήμα ρύθμισης με δόσεις στο εγγύς μέλλον (“in the near future”).

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιό της στους θεσμούς σε περίπου 10-15 μέρες -δηλαδή στα μέσα Μαρτίου και λίγο μετά το κρίσιμο Eurogroup της 11ης του μηνός. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο τελικώς,.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση έλεγαν πάντως ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου ήδη, η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους θεσμούς για τις προθέσεις της αυτές, δίνοντας και την διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός από ελληνικής πλευράς.

Επιβεβαιώνονται έτσι και οι εκτιμήσεις ότι, λόγω εμπλοκής στο θέμα των τραπεζών, η κυβέρνηση απέφυγε να θέσει άμεσα το θέμα, όσο εκκρεμούσε η έκθεση των θεσμών, για να μη διακινδυνεύσει νέες περιπέτειες με το 1 δισ. ευρώ της δόσης ελάφρυνσης του χρέους.

Ωστόσο ανοικτό παραμένει εάν θα πρόκειται τελικώς για 120 ή για λιγότερες δόσεις προς την εφορία (ενδεχομένως και λιγότερες από 100) όπως δεν έχουν κλειδώσει επίσης και κρίσιμες λεπτομέρειες για την άλλη «παράλληλη» ρύθμιση για χρέη προς τα Ασφαλιστικά ταμεία. Όπως όλα δείχνουν, τα κυβερνητικά στελέχη μάλλον προέτρεξαν να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις και εξαγγελίες, καθώς οι διαβουλεύσεις «για τεχνικά θέματα» συνεχίζονται, όπως για τις ομάδες οφειλετών που θα μπορούν να ενταχθούν ή θα εξαιρεθούν και με ποιους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία δεν θα προβλέπει διαγραφή αρχικής (βασικής) οφειλής αλλά μόνο προστίμων και προσαυξήσεων, όπως η αντίστοιχη για τα Ταμεία. Θα ισχύουν επίσης κριτήρια και προϋποθέσεις για την ένταξη ή την απώλεια της ρύθμισης. Το «κούρεμα» θα προσφέρεται στο τέλος της ρύθμισης με τον όρο ότι οι οφειλέτες τήρησαν με συνέπεια ως τότε τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αφήνουν απλήρωτα νέα χρέη.

Με τον ίδιο όρο για τήρηση συνέπειας και τακτικών πληρωμών, ετοιμάζεται να κατατεθεί ταυτόχρονα ή λίγο πιο μετά, και η διάταξη για σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών από κατασχέσεις. Όσοι αποπληρώνουν τμηματικά την οφειλή τους, θα βλέπουν να αυξάνεται και το ακατάσχετο όριο των 1.000-1.250 ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

Παλαιότερα άρθρα:

5 απαντήσεις στο “Συνεχείς διαπραγματεύσεις και αλλαγές για τις 120 δόσεις”

  1. 822573 127524Oh my goodness! an amazing write-up dude. A lot of thanks Even so My business is experiencing trouble with ur rss . Do not know why Struggle to sign up to it. Can there be everyone acquiring identical rss dilemma? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 783185

  2. 407935 874230Thrilled you desire sensible business online guidelines keep wearing starting tools suitable for the particular web-based business. cash 277986

  3. 499140 339881Hey there, I feel your blog may possibly be having browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog! 519084

Σχολιάστε