Σύνοδος Κορυφής για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στις ΗΠΑ, οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας βρέθηκαν ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, προκειμένου να προειδοποιήσει την Πιονγιάνγκ ενάντια σε περαιτέρω προκλήσεις. Πραγματοποιώντας τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής οι τρεις ηγέτες ζήτησαν από τη Βόρειο Κορέα να εγκαταλείψει τις περαιτέρω πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, εναλλακτικά όπως είπαν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες κυρώσεις. Μόλις μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση, η Βόρειος Κορέα φαίνεται να εκτόξευσε ένα πύραυλο στη θάλασσα στα ανοικτά της ανατολικής της ακτής. Στρατιωτικός αξιωματούχος της Νοτίου Κορέας δήλωσε ότι επιχειρείται να εξακριβωθεί η ακριβής φύση του βλήματος.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο συζητήθηκε η από κοινού προσπάθεια να «υποβαθμιστεί και να καταστραφεί το ισλαμικό κράτος».Ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για «εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιαρμπακίρ”.

Οι ηγέτες από περισσότερες από 50 χώρες βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν πώς θα αποτραπεί το ενδεχόμενο να πέσουν πυρηνικά στοιχεία στα χέρια τρομοκρατών. Ο Rose Gottemoeller, ο Αμερικανός Υφυπουργός για τον Έλεγχο των Όπλων δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Σε πολλές χώρες, η κατοχή πυρηνικού υλικού προς πώληση δεν είναι έγκλημα. Έτσι, ένας άλλος τομέας που έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση, είναι η βελτίωση της ικανότητάς μας όχι μόνο να εντοπίζουμε λαθραίο υλικό και τους λαθρέμπορους, αλλά και να τουςφέρνουμεενώπιοντηςδικαιοσύνης”.

Προκύπτει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τις έρευνες στα δίκτυα πίσω από τρομοκράτες η αύξηση των φόβων ότι ο ISIL θα μπορούσε να στοχεύσει πυρηνικά εργοστάσια, ή να κλέψει τα ανάλογα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ισχυρίζεται ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους τρομοκράτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά. Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής περιλαμβάνει μια ειδική διάσκεψη για ομάδες όπως ο ISIL, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο – ένα σαφές σημάδι ότι η πυρηνική απειλή από τρομοκράτες εξακολουθεί να υφίσταται.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: