Συριακός στρατός και ρωσικά μαχητικά στοχεύουν επαναστάτες στη δυτική Συρία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής


Ο στρατός της Συρίας και συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις εναντίον θέσεων των Σύρων ανταρτών την Τετάρτη, υποστηριζόμενες από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί, σε αυτό που φαίνεται να είναι η πρώτη μεγάλη και συντονισμένη επίθεσή τους από τότε που η Μόσχα παρενέβη την περασμένη εβδομάδα.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έβαλλαν εναντίον βορείων τμημάτων της επαρχίας Χάμα και κοντινών περιοχών στην επαρχία Ιντλίμπ, στοχεύοντας πόλεις κοντά στην κύρια εθνική οδό βορρά-νότου που περνά μέσα από μεγάλες πόλεις στη δυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίγειες επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους εναντίον τουλάχιστον τεσσάρων θέσεων ανταρτών στην περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα βαριές συγκρούσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντουλραχμάν.

Αν και η συνδυασμένη επίθεση της Τετάρτης σηματοδότησε μια στρατιωτική κλιμάκωση, δεν κατέστη αμέσως σαφές αν θα υπάρξουν ταχεία οφέλη σε μια σύγκρουση που μαίνεται ήδη για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ακόμη για οποιαδήποτε κυβερνητική εδαφική προώθηση, αλλά οι αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν οχήματα και βάσεις ανταρτών», ανέφερε ο Αμπντουλραχμάν.

Μια περιφερειακή πηγή εξοικειωμένη με τη στρατιωτική κατάσταση στη Συρία, δήλωσε ότι ένοπλες δυνάμεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν μαχητές της Χεζμπολάχ έλαβαν μέρος στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον των ανταρτών.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σύμμαχοι του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών, ετοίμαζαν επίγειες επίθεσης στη Συρία, με στόχο την ανακατάληψη των χαμένων από τους επαναστάτες εδαφών.

Ο Αμπντουλραχμάν, ο οποίος παρακολουθεί τη σύγκρουση με τη χρήση πηγών στη Συρία, δήλωσε ότι η επίθεση εκτελέστηκε από «καθεστωτικές δυνάμεις» και συμμάχους τους, χωρίς άμεση ένδειξη για συμμετοχή χερσαίων ρωσικών δυνάμεων.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης καθώς και περιφερειακά φιλοκυβερνητικά κανάλια της Συρίας δεν έκαναν καμία αναφορά στις νέες ρωσικές επιδρομές ή τις χερσαίες επιθέσεις την Τετάρτη.

Η Ρωσία, ένας κορυφαίος σύμμαχος του Άσαντ, ξεκίνησε όπως είναι ευρέως γνωστό, αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πριν από μία εβδομάδα, λέγοντας ότι αυτές είχαν ως στόχο τους σκληροπυρηνικούς αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους.

Εντούτοις, αυτοί που μάχονται στο έδαφος της Συρίας και δυτικές χώρες, ισχυρίζονται ότι η ρωσική εκστρατεία επικεντρώνεται κυρίως σε άλλες ομάδες ανταρτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικές περιοχές στα δυτικά, και έχει ως στόχο την στήριξη της βιωσιμότητας της κυβέρνησης Άσαντ παρά την καταπολέμηση των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: