Τα βρήκαν Τσίπρας, Γιούνκερ, Ολάντ;

TSIPRAS6
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας, «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που ταυτόχρονα εκδόθηκε από Βρυξέλλες και Αθήνα.

«Έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας» αναφέρεται επίσης.

Παράλληλα συζητήθηκε η «ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η ανακοίνωση κατέληγε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Άλλωστε λίγο αργότερα η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να παραμείνει στις Βρυξέλλες, είτε ως κίνηση εντυπωσιασμού, είτε για την όντως επιτάχυνση των διεργασιών.

Αντίστοιχα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Παλαιότερα άρθρα: