Τα capital control για την εκκλησία και το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οργιάζουν από χθές τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδοντας την εξοργιστική είδηση ότι η εκκλησία εξαιρείται από τα capital controls. Η είδηση αυτή είναι ψευδής, με το RP να είναι από τα πολύ λίγα μέσα ακόμη και σε αντίθεση με κάποια άλλα «έγκυρα και πολυδιαβασμένα» που κράτησε την ψυχραιμία του και δεν χρησιμοποίησε την είδηση για πολιτικές στοχεύσεις.

Αυτό που έγραφαν πολλά μέσα ήταν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καταργήθηκαν για εκκλησία και μητροπολίτες. Το ψέμα είναι διπλό αφού ούτε τα capital controls καταργήθηκαν για κανέναν και ούτε η κατ’ εξαίρεσιν ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα (εφημέριους, μοναχούς, Μητροπολίτες κ.λπ.) ούτε στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας (στον κεντρικό φορέα της «Εκκλησίας της Ελλάδος» ως νομικό πρόσωπο, στις Ι. Μονές κ.λπ.).

Με ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Ελλάδος επισημαίνει ότι «η Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών) της 25.9.2015 (ΦΕΚ Β΄ 2100) δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες Ιερές Μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από ένα τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα».

Επίσης η αύξηση ορίου αναλήψεως αφορά μόνο στις Ι. Μητροπόλεις και δεν αφορά σε φυσικά πρόσωπα ή υπόλοιπα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας, όπως εξηγώ παραπάνω.

Τρίτον: «οι λόγοι της αύξησης του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών ήταν η ώς σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ώς σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης και η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των Μητροπόλεων».

Τέλος επισημαίνεται ότι «η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων, όπως ερμηνεύθηκε από ορισμένα δημοσιεύματα με σκανδαλοθηρική πρόθεση».

Παλαιότερα άρθρα: