Τα δύο επικρατέστερα οικονομικά σενάρια

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Επισήμανε, την έλλειψη χρήματος στα κρατικά ταμεία προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις . Ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι υπάρχει έλλειμμα 350 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί έως τις 27 Απριλίου ώστε να πληρωθούν ανάγκες του κράτους μεταξύ αυτών μισθοί και συντάξεις. Η κυβέρνηση έχοντας υποστεί ασφυκτική πίεση ρευστότητας αναγκάζεται πλέον και επιστρατεύει όλα τα αποθεματικά από ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κτλ όντας το τελευταίο και έσχατο μέτρο εύρεσης χρημάτων.

Το ζήτημα όμως είναι ότι και αυτά τα χρήματα (εκτός του ότι θα επιφέρουν τεράστια προβλήματα) κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Αν όχι τον Μάιο, τον Ιούνιο. Μετά τι; Ποιο είναι το επόμενο σενάριο; Τα δύο σενάρια είναι τα εξής:
Εσωτερική Στάση Πληρωμών είτε μερική είτε ολική. Εσωτερική στάση πληρωμών σημαίνει αδυναμία από το κράτος να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του προς το εσωτερικό, δηλ. προμηθευτές δημοσίου, μισθούς και συντάξεις κλπ. Ήδη, προς τους προμηθευτές υπάρχει στάση πληρωμών καθώς οι περισσότερες καταβολές των προηγούμενων μηνών δεν έχουν καταβληθεί και έχουν μεταφερθεί στο μέλλον. Σε σχέση με πέρυσι οι οφειλές αυτές έχουν αυξηθεί. Συνεπώς, ένα σενάριο με αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης είναι η μη καταβολή του συνολικού ποσού που αναλογούν για μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή, αν κάποιος πληρώνεται με 1000 ευρώ τον μήνα να του κατατεθούν 800 ευρώ.

Εξωτερική Στάση Πληρωμών. Ουσιαστικά η χώρα σταματά να καλύπτει τις πάγιες και ανελαστικές υποχρεώσεις της προς τους δανειστές που γίνεται με την σταδιακή αποπληρωμή των δόσεων. Στάση πληρωμών εντός Ευρώ σημαίνει χρεοκοπία χωρίς απαραίτητα η χώρα να βγει από το Ευρώ. Τα ευρώ (χαρτονομίσματα και κέρματα) δεν έρχονται στην Ελλάδα μέσω Αγίου Βασιλείου. Τα δίνει η ΕΚΤ στις τράπεζες (και έτσι έχει η οικονομία ρευστότητα) κρατώντας ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε τα ομόλογα αυτά δεν θα έχουν την παραμικρή αξία.

Παλαιότερα άρθρα: