Τα κέρδη από την διπλωματική διείσδυση της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Κακαράς 

Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστή η πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών,Νίκου Κοτζιά να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των ορθόδοξων χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς έθεσε ήδη το θέμα στους ομολόγους του όπως και στην ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κίνηση του κ. Κοτζιά έρχεται σε μία στιγμή όπου η Ε.Ε. δεν έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής και κάλλιστα μπορεί να κατηγορηθεί και για αδιαφορία. Η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς αφού το θέμα θα συζητηθεί στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών τον Μάρτιο.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την παραπάνω διπλωματική πρωτοβουλία. Αρχικά, θα μετακινηθεί κάπως το ενδιαφέρον της Ε.Ε. από την Ανατολική Ευρώπη (κρίση Ουκρανίας) στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σταθερότητας με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις σε Συρία, Αίγυπτο , Λιβύη και Ιράκ. Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο είναι το ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αναδειχθεί σε προστάτιδα δύναμη των ορθόδοξων πληθυσμών της Μέσης Ανατολής και θα την ενισχύσει διπλωματικά σε μία χρονική στιγμή που το έχει άμεση ανάγκη ύστερα από την «απομόνωση» που έχει βρεθεί λόγο και της διαπραγμάτευσης των περασμένων εβδομάδων για το ζήτημα της. Η πρωτοβουλία της Ελλάδας θα καταστήσει ξανά εμφανές την γεωπολιτική σπουδαιότητα της ίδιας σε μία εύθραυστη περιοχή και θα εκφράσει συνάμα και το ενδιαφέρον της να αναλάβει υπηρεσίες εάν αυτό απαιτηθεί.

Επιπλέον μία πολιτική που θα μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα στο βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της Μέσης Ανατολής θα αποτελέσει τροχοπέδη στην μεταναστευτική ροή από την Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ΕΕ και σε συνέπεια η Ελλάδα δεν μπορούν να δεχθούν άλλα μεταναστευτικά κύματα από την ευρύτερη περιοχή αφού δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Tέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα άμεση οφέλη για του ίδιους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής που διώκονται συνεχώς και οποιαδήποτε έμπρακτη βοήθεια από πλευράς Ε.Ε. μόνο κέρδος θα είχε για το μέλλον τους στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία κ. Κοτζιά εκτός από θετικά μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα αφού μπορεί να μπει στο μάτι του κυκλώνα των τζιχαντιστών που το τελευταίο καιρό αναπτύσσουν συνεχώς επιθετικές ενέργειες σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα πρέπει επίσης να αποσιωπηθεί και το πως το μπορεί να ερμηνεύσει μία τέτοια κίνηση η Τουρκία που δεν θα δει με καλό μάτι την κίνηση της Ελλάδας ως προστάτιδα δύναμη των χριστιανικών πληθυσμών σε μία περιοχή που Ερντογάν- Νταβούτογλου θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες-προστάτες του μουσουλμανικού κόσμου.

Μόνο ο καιρός αλλά και οι λεπτοί χειρισμοί τόσο από Ελλάδα όσο και από Ε.Ε θα καταστήσουν εμφανές εάν μελλοντικά η όλη αυτή πρωτοβουλία θα επιφέρει αποτελέσματα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Παλαιότερα άρθρα: