Τα “κόκκινα” δάνεια

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ελεωνόρα – Βασιλική Πατρικαλάκη

Δάνεια φωτιάς τα κόκκινα δάνεια για την όποια κυβέρνηση και περισσότερο για την υποτιθέμενη αριστερή του κ. Τσίπρα. Για τα στεγαστικά δάνεια η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει, ο δανειολήπτης να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των τόκων και να αποπληρώσει το δάνειό του, ώστε η τράπεζα να πάρει πίσω το ποσό το οποίο του δάνεισε, έστω και σε βάθος χρόνου.

Για ένα δάνειο που πήρε κάποιος και μετά ήρθε η οικονομική κρίση, θα πρέπει να πληρώσει και ο δανειολήπτης και η τράπεζα που χωρίς έλεγχο έδινε το δάνειο.

Αν επιστραφεί το αρχικό ποσό, η τράπεζα θα πάρει σιγά – σιγά το ποσό που έδωσε και ο δανειολήπτης θα ανασάνει αρκετά.

Ακούγονται σκέψεις να δοθούν τα κόκκινα δάνεια σε ξένους τραπεζικούς οίκους στο 25 έως 30% της αξίας τους και πάλι οι τράπεζες θα τα ξεφορτωθούν χάνοντας το 70%.

Αν εισπράξουν μόνο το ποσό που έδωσαν, θα χάσουν το 50% ποσοστό δηλαδή, λιγότερο από ότι αν δοθεί το δάνειο σε ξένα funds.

Οι τράπεζες θέλουν τη θηλιά στο λαιμό του δανειολήπτη χωρίς έλεος, αλλά και πάλι όφελος μεγάλο δεν θα έχουν γιατί στο τέλος το κέρδος τους θα είναι μικρό και η ζημία για την όποια κυβέρνηση το επιτρέψει, τεράστια.

Ο δανειολήπτης αν φθάσει σε απόγνωση δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει. Καλό είναι η κυβέρνηση να αποφύγει αυτό το σκόπελο. Κατ’ επέκταση ας μη μιλάει μόνο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά για όλα, γιατί αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση όλα θα γίνουν κόκκινα.

Παλαιότερα άρθρα: