Τα μαύρα σύννεφα που σκεπάζουν το ΝΑΤΟ: Οι διαφωνίες των Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Σαν «μαύρα σύννεφα πάνω από την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο» για τα 70 χρόνια Βορειοατλαντικού Συμφώνου φαντάζουν οι διατυπώσεις ηγετών αλλά και οι απειλές αναφορικά με το μέλλον της Συμμαχίας.

Αυτό επισημαίνεται στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου. Ειδικότερα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εστιάζει στις αντιδράσεις που ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει, όπως παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, η δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι πλέον «εγκεφαλικά νεκρό» και σημειώνει:

«Ο αμερικανός πρόεδρος ανταπέδωσε τα πυρά: Οι διατυπώσεις Μακρόν είναι χωρίς σεβασμό, είναι προσβλητικές και κακές, είπε ο Τραμπ, ο οποίος ξαφνικά ανακάλυψε την αγάπη του για τη Συμμαχία, αφού στο παρελθόν την είχε χαρακτηρίσει ξεπερασμένη και είχε κάνει λόγο για έξοδο των ΗΠΑ από αυτή. (…)

Αλλά ακόμη κι ο Ερντογάν δεν έμεινε αδιάφορος δηλώνοντας ότι o Μακρόν είναι εγκεφαλικά νεκρός και ότι η κατανόησή του για την τρομοκρατία είναι επιφανειακή. Αυτό ήταν αναίδεια».

Όπως παρατηρεί η FAZ γεγονός είναι ότι σήμερα στους κόλπους του ΝΑΤΟ «ποικίλουν οι αναλύσεις για τις απειλές και οι διαφορές ως προς τα συμφέροντα είναι μεγάλες. Δεν μπορούν τόσο εύκολα να εναρμονιστούν.» Εστιάζοντας τέλος στη στάση των ΗΠΑ, η FAZ σχολιάζει: «Ο Τραμπ πιστεύει (για οποιονδήποτε λόγο) ότι η Γαλλία χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο και οι ΗΠΑ λιγότερο. Αλλά αυτή η άποψη είναι λάθος. Κατανοεί λανθασμένα τη φύση μιας συμμαχίας βασισμένης στην κοινή ασφάλεια και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Και αγνοεί λανθασμένα τα διδάγματα της Ιστορίας τριάντα χρόνια μετά από την πτώση του Τείχους».

Εκτός όμως τη διαμάχη Μακρόν-Τραμπ γύρω από το ρόλο του ΝΑΤΟ, ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς και το νέο «μέτωπο» ΗΠΑ – Γαλλίας μετά την απόφαση της δεύτερης για φορολόγηση αμερικανικών κολοσσών του ψηφιακού εμπορίου και των νέων τεχνολογιών. Ως απάντηση ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεση των ΗΠΑ για «αντίποινα», δηλαδή επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα. Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει ότι «θα πρέπει τώρα οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν πώς θα τοποθετηθούν απέναντι στο θέμα αυτό. Οι Γάλλοι από μόνοι τους δεν είναι αρκετά ισχυροί, ώστε να ταχθούν απέναντι από τις ΗΠΑ.

Το ίδιο ισχύει για την Αυστρία ή την Ιταλία που σχεδιάζουν έναν παρόμοιο φόρο όπως η Γαλλία. Μόνο εάν οι Ευρωπαίοι παραμείνουν ενωμένοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι και η ψηφιοποίηση υπόκειται σε δίκαιη φορολόγηση. Σωστά λοιπόν η Κομισιόν εγγυάται απόλυτη υποστήριξη στο Παρίσι».

Για το ίδιο θέμα η Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Το ό,τι η Γαλλία επιβάλει φόρους (σσ: στους αμερικανικούς κολοσσούς) είναι σημαντικό και καλό. Κι έτσι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μην έχει αυτή την δόξα. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) αποφεύγει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πλεύση. Χρειάστηκε λοιπόν ένας πολιτικός όπως ο Μακρόν για να σφίξει το χαλινάρι στη Silicon Valley. Eπιτέλους.»

Το αβέβαιο μέλλον του ΝΑΤΟ

Πάντως, επί της ουσίας η σύνοδο του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε χωρίς απτά αποτελέσματα και με τις διαφωνίες να παραμένουν μεταξύ των μελών της.

Διπλωμάτες από τις 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες τους εξ αιτίας της έντονης διαφωνίας και του χάσματος απόψεων, κορύφωση των οποίων ήταν η σφοδρή διαμάχη του Εμανουέλ Μακρόν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Δημιουργείται ένα υπαρξιακό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ όταν δύο μεγάλες χώρες μέλη του εκφράζουν τόσο σημαντικές διαφορές όσον αφορά την δικαιοδοσία της στρατιωτικής συμμαχία, επισημαίνουν Βρετανοί αναλυτές. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορήθηκε ανοιχτά από τον Εμανουέλ Μακρόν για μονομερείς ενέργειες τόσο στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στην Βόρεια Σύρια όσο και για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων S400 από τη Ρωσία, χώρα που στέκεται εχθρικά απέναντι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να θέσει βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ που αφορά την στρατιωτική θωράκιση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής που συνορεύουν με την Ρωσία, αν οι 29 ηγέτες δεν συμπεριλάβουν την κουρδική οργάνωση Μονάδα Προστασίας Κούρδων (YPG), η οποία μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, διαδόχου του ISIS. Φυσικά, τελικά υπαναχώρησε αλλά το κλίμα παραμένει.

Υπό πίεση ο Ερντογάν

Σε κοινή συνάντηση με τους Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν και Άγγελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν πιέστηκε να συμφωνήσει στο θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους και αναστολής των επιθέσεων του τουρκικού στρατού εναντίον αμάχων στην πόλη Ιντλίμπ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγόρησε τον Τούρκο ομόλογο του για συνεργασία με οργανώσεις παραφυάδες του ISIS, προκειμένου να αποδυναμώσει τους Κούρδους συμμάχους της Δύσης. Επιμένει δε πως η διαμάχη δεν έχει τελειώσει και ο ίδιος θα θέσει θέμα Τουρκίας και στην σημερινή συνεδρίαση. Μέσα σε όλα αυτά και υπό την απειλή των ΗΠΑ να σταματήσουν την χρηματοδότηση αν οι υπόλοιπες χώρες δεν καταβάλουν το 2% του προϋπολογισμού τους στο ΝΑΤΟ, είναι άγνωστο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία .

Με πληροφορίες από DW

Παλαιότερα άρθρα: