Τα ΜΜΕ δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Πώς καλύπτουν τα ΟΧΙ και ΝΑΙ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

mme-kalipsi-poreies

Τέσσερεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα και η ψυχραιμία έχει χαθεί εντελώς. Και λογικό να συμβαίνει ανάμεσα σε πολίτες αυτό, ίσως ακόμη και σε βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Αν όμως υπάρχουν κάποιοι που έχουν χρέος να κρατήσουν νηφάλιο λόγο μέχρι και την Κυριακή αυτοί είναι η δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ. Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζουν μεγάλα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα πέντε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

Η προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ στην τηλεόραση έχει περάσει κάθε προηγούμενο παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά ακόμη και το νομικό πλαίσιο διασποράς ψευδών ειδήσεων. Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA εμφανίζεται φωτογραφία με δύο γυναίκες τρίτης ηλικίας σε κατάσταση αμόκ μπροστά σε ΑΤΜ. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί ωστόσο το 2012 κάπου στη Βόρεια Αφρική.

propaganda-mme

Με κινήσεις σαν αυτές οι ίδιοι υποτιμούν απέναντι σε νοήμονα άνθρωπο την επιχειρηματολογία για το ΝΑΙ που μπορεί να είναι σοβαρή. Αλλά ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρετε και φαίνεται να θεώρησαν προτιμότερη την οδό της χειραγώγησης του κοινού.

Το χειρότερο δείγμα από όλα ωστόσο είναι ο χρόνος που κάθε τηλεοπτικό κανάλι διέθεσε για να καλύψει τις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα υπέρ του ΟΧΙ και του ΝΑΙ, αντίστοιχα.

ΣΚΑΙ: 0 για το ΟΧΙ – 7:15 για το ΝΑΙ

MEGΑ: 0:40 για το ΟΧΙ – 8:10 για το ΝΑΙ

ΑΝΤ1: 1:30 για το ΟΧΙ – 14:30 για το ΝΑΙ (!!!)

ALPHA: 1:12 για το ΟΧΙ – 7:18 για το ΝΑΙ

STAR: 1:01 για το ΟΧΙ – 5:41 για το ΝΑΙ

Λαμπρή εξαίρεση ΕΡΤ η οποία διέθεσε ακριβώς τον ίδιο χρόνο κάλυψης και χωρίς να υποτιμήσει καθόλου οποιαδήποτε από τις δύο.

ΕΡΤ: 4:50 για το ΟΧΙ – 4:39 για το ΝΑΙ

πηγή infographic #Remusicate Markos (facebook)

Παλαιότερα άρθρα: