Τα Παιδικά Χωριά “SOS” αναζητούν “μητέρες”

Διαβάστε επίσης

«Μητέρες SOS» αναζητούν τα Παιδικά Χωριά SOS σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο Κρήτης, καθώς η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων αναγκάζει όλο και περισσότερες οικογένειες να απευθύνονται στα Παιδικά Χωριά για την ανατροφή των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή, πέρα από τον καθημερινό αγώνα για στήριξη των υπαρχόντων δομών και δημιουργία νέων Χωριών, τα Παιδικά Χωριά SOS στηρίζουν και περισσότερες από 1300 οικογένειες με προβλήματα μέσω επτά Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν ακόμη δύο.

ΟΙ «ΜΗΤΕΡΕΣ SOS»

Η Μάνα είναι η ψυχή της οικογένειας. Ο ρόλος της είναι σύνθετος, δύσκολος και εξαιρετικά σημαντικός για την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, για διάφορους λόγους δεν μπορούν όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν με τη φυσική τους μητέρα. Οι «Μητέρες» των Παιδικών Χωριών SOS χρόνια τώρα ανταποκρίνονται με επιτυχία στον ρόλο της Μητέρας. Έχουν φροντίσει και έχουν μεγαλώσει πολλά παιδιά με τον καλύτερο τρόπο γι αυτό και αυτά τα Χωριά είναι πλέον σπουδαίος κοινωνικός θεσμός.

Η «Μητέρα» στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρει αγάπη, φροντίδα, στήριξη και σιγουριά, σημαντικά εφόδια στη ζωή κάθε παιδιού. Αποτελεί το βασικό πρόσωπο αναφοράς. Είναι ο άνθρωπος που ζει μαζί τους σ’ ένα Σπίτι του Παιδικού Χωριού SOS, που τα βοηθά να μεγαλώσουν σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα καλύπτει όλες τις φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες. Η επιλογή των «Μητέρων» είναι δύσκολη και κρίσιμη για τη σωστή λειτουργία μιας «οικογένειας». Δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα και έτσι αντιμετωπίζεται από τους υπεύθυνους αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες.

«Οι Μάνες (Mητέρες) της Καρδιάς είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της λειτουργίας και φιλοσοφίας των Παιδικών Χωριών SOS. Εδώ και 40 χρόνια οι Μητέρες SOS προσφέρουν μια μεγάλη αγκαλιά και μητρική αγάπη σε δεκάδες παιδιά, που στερήθηκαν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με την οικογένεια τους και μέσα από την δικιά τους προσφορά έχουν προσφέρει πολλά σε όλα αυτά τα παιδιά. Ο ρόλος της Μητέρας SOS είναι σήμερα αναγκαίος όσο ποτέ και όσο θα υπάρχουν παιδιά σε ανάγκη, εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αναζητάμε τους κατάλληλους συνεργάτες για αυτή την ευαίσθητη και πολύτιμη θέση» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΑΜΕ ο Γιώργος Πρωτόπαπας Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

Ανταπόκριση υπάρχει, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Μανιάτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας των Παιδικών Χωριών SOS. Αλλά είναι κατανοητό και στην κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα ότι η «δοκιμασία» δεν είναι εύκολη. Πρώτα θα γίνει «θεία» για να γνωριστεί με τα παιδιά και το περιβάλλον και σιγά-σιγά αλλάζει ρόλους. Κρίνεται η καταλληλότητά της με βάση συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης, όπου εκτιμώνται οι συναισθηματικές, νοητικές και οι πρακτικές της ικανότητες μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της πρακτικής άσκησης στο χώρο των Παιδικών Χωριών SOS. Η προσωπικότητα, η συναισθηματική ωριμότητα και οι δεξιότητές της αποτελούν βασικά κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής της.

Αν πληροί αυτά τα κριτήρια θα γίνει η «Μητέρα» που υποκαθιστά το μητρικό πρότυπο, δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με αποδοχή και σεβασμό για την προσωπικότητα κάθε παιδιού και τα βοηθά να αναπτυχθούν, προκειμένου να ενταχθούν ως ενήλικα και ανεξάρτητα άτομα, δημιουργικά στη κοινωνία. Κάθε παιδί μεγαλώνει μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια του, βιολογικά ή αδέρφια SOS, σε μια ζεστή οικογένεια, μέσα στο Χωριό, που είναι ανοικτό στην κοινωνία και σε άμεση και ζωντανή αλληλεπίδραση μαζί της. Η προστασία και φροντίδα των παιδιών που ζουν στα Παιδικά Χωριά SOS προσφέρεται σε μακρόχρονη, συνεχή, σταθερή βάση. Ξεκινά από την παιδική ηλικία, 4-5 ετών και συνεχίζεται έως ότου το παιδί, προετοιμασμένο κατάλληλα, ηθικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, είναι ικανό να σταθεί μόνο του στην κοινωνία.

Όπως αναφέρει η κ. Μανιάτη, πέρα από τα παιδιά που αποκτούν «Μητέρα» και οι ίδιες οι γυναίκες, που έχουν αυτό το ρόλο, ζουν «κοινωνικά» τη μητρότητα και βρίσκουν ένα καινούργιο νόημα σε μια ζωή προσφοράς και συναισθηματικής πληρότητας μέσω της ενασχόλησης με παιδιά.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου της Μητέρας σε Παιδικό Χωριό SOS είναι ότι λειτουργεί Σχολή Μητέρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μαζί με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με θέματα που αφορούν στην ανατροφή των παιδιών, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την υποστήριξη του έργου της.

Παλαιότερα άρθρα: