Τα σενάρια BofA για τη φετινή τουριστική σεζόν

Διαβάστε επίσης

Tι βλέπει για την τουριστική σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη ο αμερικανικός οίκος, σε έκθεση με τίτλο «Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;». Η πορεία των εμβολιασμών, η συζήτηση για τα πιστοποιητικά και οι εκτιμήσεις για το ευρώ.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, ιδίως στη Μεσόγειο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο κλάδος αυτός θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά, εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο, όπως προειδοποιεί η BofA.

Η πορεία των εμβολιασμών και τα διαβατήρια εμβολιασμού θα κρίνουν, σύμφωνα με την Bank of America Global Research, την τουριστική σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στηρίζει πλέον τις προοπτικές της Ευρώπης, η οποία είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μία εξέλιξη που είναι θετική για την πορεία του ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την περιοχή είναι θετικές, όπως σημειώνει η Bank of America Global Research. Κατά την αμερικανική τράπεζα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω, έτσι ώστε να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Τη δεδομένη στιγμή, ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ε.Ε. είναι διπλάσιος από ό,τι τον Μάρτιο αλλά θα πρέπει να τριπλασιαστεί και να φτάσει τους ρυθμούς στις ΗΠΑ για να μπορέσει η περιοχή να φτάσει τους στόχους που έχουν θέσει οι αρχές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό. Αυτό είναι εφικτό αλλά δεν είναι δεδομένο και η πρόοδος των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμη παράμετρος.

Παράλληλα, τα διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι θετικά για την τουριστική βιομηχανία και επίσης για το ευρώ, κατά την άποψη της BofA. H κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί θα διευκολύνουν τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα έχει ήδη μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελληνικές αρχές πιέζουν επίσης για διαβατήριο εμβολιασμού σε επίπεδο Ε.Ε., κάτι που στηρίζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρωζώνη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα διαβατήρια αποτελούν μια αμφιλεγόμενη συζήτηση αλλά η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, ενώ ειδικά εάν οι ετήσιοι εμβολιασμοί καταστούν απαραίτητοι, κάποιο είδος πιστοποιητικών εμβολιασμού θα ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει για να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να είναι σε θέση να έχουν μια συνεχή οικονομική ανάκαμψη.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει εγκαίρως, για να βοηθηθεί η Ευρώπη με τη θερινή περίοδο φέτος, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Η απώλεια μιας δεύτερης τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και η BofA ανησυχεί για την αύξηση των πτωχεύσεων μετά την πανδημία και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Πηγή: Euro2day.gr

Παλαιότερα άρθρα: