Τα στοιχήματα της ΝΔ και οι εκλογές

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Αν πιστέψουμε τις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η ΝΔ όχι απλά είναι πρώτη, αλλά και κοντά στην αυτοδυναμία. Υπάρχουν, δε, μια σειρά από συνθήκες που θα κρίνουν το ποιο ποσοστό είναι απαραίτητο, προκειμένου το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία. Με δεδομένο ότι οι εποχές των τεράστιων ποσοστών έχει παρέλθει και έχει επέλθει ο πολιτικός κατακερματισμός, η συνθήκη της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. περνά μέσα από μια πεντακομματική, μάξιμουμ εξακομματική Βουλή. Επίσης, αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι μεγάλο, τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ., για ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει σημαντικά, σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Υπάρχει ακόμα και σε ανθρώπους που υποστηρίζουν τη ΝΔ, πολλές φορές, μια διάχυτη μιζέρια. Είναι σαν μετατραυματικό σύνδρομο: πράγματι, το τριπλό στραπάτσο του κόμματος το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέδωσε μυθική διάσταση στον Αλέξη Τσίπρα. Με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2015, όταν όλοι ήξεραν ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2015 πολύς κόσμος πίστεψε στην επικράτηση του ΝΑΙ, ενώ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου νόμισαν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί σχεδόν επί ίσοις όροις. Διαψεύστηκαν και κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε σταθερός πυλώνας στο πολιτικό σύστημα.

Κόντρα στις προσπάθειες που κάνουν αρκετοί, ακόμα και στις παρυφές της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί σημαντική πολιτική ζημία. Δεν είναι απίθανο. Η φθορά της εξουσίας και, κυρίως, η διάψευση των πολλών υποσχέσεων που έδωσε για σχεδόν τα πάντα δεν ευνοούν την προσπάθεια ανάταξης δυνάμεων. Το ξέρει πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαθέτει πολύ καλό πολιτικό αισθητήριο. Με άλλα λόγια και παρά τα δημοσίως λεγόμενα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης γνωρίζουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Υπάρχει μια έντονη περίσκεψη για τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας. Θα έλεγα, ως και εύλογη. Οι δημοσκόποι έπεσαν σε πολλά σημεία έξω, γιατί μεταβλήθηκε η διάθεση του δείγματος, αλλά τις βασικές τάσεις τις κατέγραψαν σε όλες τις αναμετρήσεις, ακόμα και χωρίς την απόλυτη ακρίβεια. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Ακόμα και οι έρευνες που παρουσιάζουν τη διαφορά σε μικρότερα επίπεδα, καταγράφουν μια τάση, η οποία είναι δύσκολο να ανατραπεί, εφόσον κυλήσουν τα πράγματα ομαλά και δεν αλλάξει κάτι ριζικά.

Το στοίχημα της ΝΔ πλέον δεν είναι η πρωτιά: είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο κόμμα που έχει ανοίξει τόσο τη διαφορά να την χάσει εντός μηνών και μάλιστα όταν η πόλωση θα είναι πιο έντονη, άρα θα παίρνει κάτι και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Το στοίχημα για τη ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Προσοχή, τίποτα δεν είναι κλειδωμένο και τυχόν βεβαιότητα ότι η αυτοδυναμία θα έρθει περίπου ως μάννα εξ ουρανού, θα είναι ένα μοιραίο πολιτικό λάθος. Η αυτοδυναμία της ΝΔ περνά από συγκεκριμένες παραμέτρους: από την συμμετοχή στις εκλογές, από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής και άρα από το ύψος του πήχη της αυτοδυναμίας, αλλά και από την ενσωμάτωση ανθρώπων που είτε δεν είχαν ψηφίσει το κόμμα στις εκλογές, είτε δεν είχαν ψηφίσει καν.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι και το πραγματικό στοίχημα. Και εκεί θα δοκιμαστεί και η στρατηγική θετικού πολιτικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος να κερδίσει η ΝΔ κόσμο που ακόμα την αντιμετωπίζει με περίσκεψη και επιφύλαξη είναι να πείσει ότι αφενός έχει σχέδιο για τη χώρα, μακριά από τις μεγαλοστομίες που μας έχουν κάψει όλους, αφετέρου να αποδείξει ότι δεν είναι μια από τα ίδια σε σχέση με το παρελθόν, το οποίο ο κόσμος προσπάθησε να ξορκίσει δια της ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παλαιότερα άρθρα: