Τα σωματίδια από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο εγγίζουν τα επιτρεπτά όρια

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η πυρκαγιά έχει πλήρως κατασβεστεί στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, σύμφωνα με την περιφέρεια Αττικής, ενώ αναδύονται μικρές ποσότητες καπνού από μεμονωμένα σημεία.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια, σύμφωνα με τις δειγματοληψίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και από μακροσκοπική παρατήρηση, ο καπνισμός από τα καπναέρια της καιόμενης εγκατάστασης ήταν σε πολύ χαμηλότερη στάθμη, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με πολύ μικρότερο ύψος του νέφους και με μικρότερη διασπορά αυτού.

Το επιπλέον θετικό σημείο είναι ότι οι ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm είναι κοντά ή χαμηλότερα από τις τιμές ορίου που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα περισσότερα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν.

Η πυροσβεστική ωστόσο παραμένει και επιχειρεί στο χώρο για όσο ακόμη χρειάζεται, ενώ ολοένα μειώνεται η εμφάνιση καπνού και γίνονται επεμβάσεις με νερό σε μικροεστίες. Στο πεδίο παραμένει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής.

Πάντως οι κίνδυνοι για την προσχώρηση των σωματιδίων που έχουν απελευθερωθεί στον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα είναι σοβαροί και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η καταστροφές στην υγεία όλων μας από αυτό το περιστατικό. Δεν αρκεί να αποδοθούν ευθύνες για το γεγονός. Πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό που λέμε ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Παλαιότερα άρθρα: