Τα τρία σενάρια για Grexit και τι θα συμβεί σε καταθέσεις, ταραχές και ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης

Πολλές αναλύσεις και άρθρα έρχονται στην επιφάνεια μετά από το αδιέξοδο του τελευταίου Eurogroup με σημαντικότερα αυτά του Ινστιτούτο Ντελόρ και των της Capital Economics και της Oxford Economics.

Το Ινστιτούτο Ντελόρ σε άρθρο του με θέμα την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προσπαθεί να καταδείξει τα πιθανά δεδομένα πριν γίνει το σενάριο εξόδου πραγματικότητα.

Στο άρθρο αναλύονται οι δυσκολίες εξόδου μίας χώρας από την ΟΝΕ αλλά μια αλυσίδα γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ και τα σενάρια για να συμβεί αυτό είναι τα ακόλουθα:

1. Η Ελλάδα «πηδάει» από μόνη της: Υπό την πίεση να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα νέο παράλληλο νόμισμα.
2. Η Ευρωομάδα και η ΕΚΤ αποφασίζουν να πιέσουν την Ελλάδα να βγει περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα αυτού, την αναγκάζουν να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα.
3. Grexit από ατύχημα: Η μικροπολιτική και από τις δύο πλευρές οδηγεί σε έναν τραπεζικό πανικό και δεν αφήνει καμία βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση εκτός από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.

Επιπλέον, οι αναλυτές της Barclays, της Capital Economics και της Oxford Economics επισημαίνουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη:

  • Επιστροφή στη δραχμή. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή (εκτός και αν το νέο νόμισμα πάρει ένα νέο όνομα). Το ζητούμενο, βέβαια, θα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει το νέο νόμισμα.
  • Καταθέτες θα επιχειρήσουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να ελέγξει άμεσα την κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε καταρτίσει ένα σχέδιο για πιθανό Grexit το 2012, οπότε μάλλον θα πρέπει να το ανασύρει.
  • Θα αποσυρθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις τράπεζες. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), κάτι που θα σταματήσει αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.
  • Κοινωνικές αναταραχές. Η Barclays υποστηρίζει πως μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» και σημειώνει ότι ιστορικά παρόμοιες κινήσεις έχουν προκαλέσει υποτίμηση 45-85% του νομίσματος. Η Capital Economics υποστηρίζει ότι η πτώση θα μπορούσε να είναι πιο ήπια, κοντά στο 20%, και η Oxford Economics μιλάει για 30%.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε πιθανότατα να αρχίσει να κάνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση πιθανότατα θα επιστρέψει στα ελλείμματα, αφού δεν θα περιορίζεται από κανόνες διάσωσης.
  • Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ραγδαία. Τόσο η Capital Economics όσο και η Oxford Economics λένε ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό. Οπως συμβαίνει τώρα με τη Ρωσία, με το νέο νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να βρει το επίπεδο ισοτιμίας έναντι του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα ύψη.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει εάν όλα τα παραπάνω θα συμβούν ή είναι σενάρια φαντασίας

Παλαιότερα άρθρα: