ΤΑΡ: Αρχές 2020 οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, θα παραδώσει τις πρώτες ποσότητες στην Ιταλία στις αρχές του 2020, παρά τις τοπικές αντιδράσεις κατά του έργου των 4,5 δισ. ευρώ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του TAP.

«Είμαστε σε καλό δρόμο να παραδώσουμε το αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2020», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Βάλτερ Πέρερ.

Ο TAP αναμένεται να μεταφέρει έως 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Shah Deniz II στη μικρή παραθαλάσσια ιταλική πόλη Σαν Φόκα στη νότια περιοχή της Απουλίας έως το 2020.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο και τις τοπικές αρχές, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις και έχουν δημιουργήσει ανησυχία ότι μπορεί να μην τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες και ενδεχομένως να αλλάξει ακόμη και η χάραξη του έργου.

Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία θέλει να μετατρέψει την Ιταλία σε κόμβο αερίου για τη νότια Ευρώπη, θεωρεί τον TAP στρατηγική προτεραιότητα.

Ο κ. Πέρερ δήλωσε ότι η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία επιλέχθηκε μεταξύ 20 άλλων λόγω του ελάχιστου περιβαλλοντικού αντίκτυπου, δεν θα αλλάξει. Μια τέτοια κίνηση θα πήγαινε πίσω το έργο κατά τέσσερα με πέντε χρόνια, δήλωσε.

«Η δέσμευση είναι η μεταφορά περίπου 8 με 10 δισ. κυβικών μέτρων στις ιταλικές ακτές. Η αλλαγή πορείας μέσω της Αλβανίας δεν αποτελεί επιλογή. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β», δήλωσε.

Ο αγωγός, μήκους 870 χιλιομέτρων, θα ενώνει το κοίτασμα Shah Deniz II με την Ιταλία, διασχίζοντας τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα. Στους μετόχους του TAP περιλαμβάνονται ο αζέρικος ενεργειακός όμιλος Socar, ο βρετανικός πολυεθνικός πετρελαϊκός κολοσσός BP και ο ιταλικός όμιλος αερίου Snam.

Παλαιότερα άρθρα: