Τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση πυρός και η αποχώρηση ανταρτών στη Χομς

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη συριακή πόλη Χομς φέρεται να έχει αρχίσει, με λεωφορεία φορτωμένα με άτομα να εγκαταλείπουν το τελευταίο οχυρό των ανταρτών στην περιοχή.

Με τον ΟΗΕ να επιβλέπει τη διαδικασία, η κατάπαυση πυρός είχε συμφωνηθεί πριν από 10 ημέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών.

Οι κάτοικοι ελπίζουν πλέον να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους.

Ένας άντρας από την παλιά πόλη της Χομς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όλα είναι καλά. Είμαι κάτοικος της περιοχής και σκέφτομαι να ανοίξω το δικό μου μαγαζί εδώ. Είμαι κρεοπώλης, και όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει ένα παντοπωλείο και άλλα καταστήματα τριγύρω. Όλα είναι καλά και ελπίζουμε ότι θα παραμείνουν έτσι».

Η συμφωνία εκκένωσης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση χιλιάδων μαχητών της αντιπολίτευσης και πολιτών από την τελευταία συνοικία της Χομς που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Τη Δευτέρα οι αρχές απελευθέρωσαν επίσης περισσότερους από 30 κρατούμενους της αντιπολίτευσης.

Μια γυναίκα που ζει στην περιοχή Waer όπου και συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση και ότι θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας. Ελπίζουμε ολόκληρη η Συρία να είναι σε θέση να ανακτήσει την ασφάλειά της».

Η συμφωνία της Homs είναι η δεύτερη τοπική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία κατά τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ, νέο βίντεο από την περιοχή που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει την έκταση των ζημιών μετά από τις χρόνιες συγκρούσεις.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: