Τέλος καλό, όλα καλά με την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης;

Διαβάστε επίσης

Τέλος καλό, όλα καλά με την ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης; Εν μέρει, ναι. Ήδη από την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και σύνδεση του συνόλου των αναγκαίων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που μεταφέρθηκαν, εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία, τα οποία, σε συνδυασμό με την παραγόμενη ισχύ από το σταθμό της ΔΕΗ στη Θήρα ανεβάζουν πλέον τη συνολικά διαθέσιμη ισχύ σε 40 MW. Έτσι, πλέον, με μέγιστη ζήτηση σε ώρα αιχμής 31MW, είναι πλήρως διασφαλισμένη η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τα συνολικά 30 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) που έχει μεταφέρει, εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία η ΔΕΗ θα παραμείνουν στη Θήρα, έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία του εξοπλισμού που καταστράφηκε ως γνωστόν από πυρκαγιά την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση πρώτης προτεραιότητας στόχοι της ΔΕΗ ήταν η προστασία της ζωής των εργαζομένων στο σταθμό και η ταχύτατη και ασφαλής επαναλειτουργία του ώστε να πραγματοποιηθεί η κατά το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση της Θήρας, με τον ακόλουθο σχεδιασμό:

1) Λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων της μονάδας παραγωγής

2) Θέση σε λειτουργία του παραγωγικού δυναμικού βάσης του σταθμού, που δεν υπέστη βλάβη

3) Εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών

4) Ολική επανηλεκτροδότηση

Η Διοίκηση της ΔΕΗ ήταν σε άμεση, διαρκή και επί 24ωρου βάσεως επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μοναδικό στόχο την συντομότερη δυνατή επανηλεκτροδότηση του νησιού.

Η ΔΕΗ – για μια φορά ακόμη – ζητάει συγνώμη και εκφράζει τη βαθειά λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θήρας. Ευχαριστεί θερμά, το Δήμο, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πολύπλευρη συνδρομή τους και πολύ σημαντική υποστήριξη τους στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Συγχαίρει δημόσια όλους τους τεχνικούς και συνεργάτες της και τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι όλοι μαζί και συντονισμένα, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι νυχθημερόν, για την αντιμετώπιση ενός πολύ δύσκολου τεχνικού προβλήματος μέσα στο συντομότερο ανθρωπίνως δυνατό χρονικό διάστημα.

Το γεγονός ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης επετεύχθη είναι σημαντικό. Αλλά την απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε με τον τίτλο αυτού του ποστ, θα πρέπει να τη δούμε στη συνέχεια. Διότι το «όλα καλά» θα σήμαινε, όπως γράψαμε πρόσφατα – και σχεδόν προφητικά – να προχωρήσει αυτή τη φορά το έργο της διασύνδεσης. Είναι τουλάχιστον λυπηρό εδώ και 20 χρόνια, μικρά και μεγάλα συμφέροντα, να εμποδίζουν το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και μετά να τρέχει η ΔΕΗ πανικόβλητη όπως τώρα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά. Το φετινό πάθημα θα πρέπει να δώσει ένα καλό μάθημα σε όλους.

Παλαιότερα άρθρα: