Τέλος στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 55 και στον Καναδά

Διαβάστε επίσης

Στον μακρύ κατάλογο με τις χώρες που έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca προστέθηκε και ο Καναδάς, με τη χώρα να απαγορεύει τη χρήση του σε ηλικίες κάτω των 55 ετών.

Η ανησυχία για σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση σπάνιων θρομβώσεων μεγαλώνει, ενώ η πρόταση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού έλαβε υπόψη της και τα νέα στοιχεία από την Ευρώπη που αναφέρουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης παρενέργειας μπορεί να είναι έως και μια στις 100.000.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Σέλεϊ Ντίκς έκανε λόγο για σημαντική αβεβαιότητα για να προσθέσει ότι οι περισσότεροι ασθενείς στην Ευρώπη που παρουσίασαν αυτές τις σπάνιες θρομβώσεις ήταν γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας για όσους έχουν την παρενέργεια αυτή μπορεί να φτάσει το 40%.

Από την πλευρά του ο δρ. Τζος Ράινερ, επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμού της Μανιτόμπα, επισήμανε ότι «παρά το ότι πιστεύουμε πως τα οφέλη για όλες τις ηλικίες είναι πολλαπλάσια από τον κίνδυνο, δεν αισθάνομαι άνετε με τη λέξη “πιθανόν”. Θέλω να δω περισσότερα δεδομένα από την Ευρώπη ώστε να έχω καλύτερη εικόνα».

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ αποτελεί το βασικό προϊόν πίσω από το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού Covax για τις φτωχότερες χώρες.

Τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη συστήσει νέα επιτροπή για επανεξέταση των δεδομένων.

AstraZeneca: Μετά από 9 θανάτους, αναστέλλονται σε Βερολίνο και Μόναχο οι εμβολιασμοί σε άτομα κάτω των 60 ετών

Μετά το Βερολίνο και το Μόναχο αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών (άνδρες και γυναίκες), με αφορμή τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, ορισμένα από τα οποία ήταν μοιραία.

Αρχικά, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου ανέστειλε πριν από λίγο την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 για γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων. Τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε πριν από λίγο και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε σήμερα και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.

Την ίδια ώρα, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko) συνιστά τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraΖeneca μόνο σε γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών.

Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα, θα συνεδριάσουν σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν με τους ομολόγους τους από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια για να εκτιμήσουν πώς θα εξελιχθεί στη χώρα ο εμβολιασμός με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca.

 

Παλαιότερα άρθρα: