Τετ α τετ Μέρκελ – Σουλτς υπό τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ

Διαβάστε επίσης

Η ηγέτιδα της γερμανικής Κεντροδεξιάς, απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ συναντάται με τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς, παρουσία και του ηγέτη της βαυαρικής CSU Χορστ Ζεεχόφερ, για να προσπαθήσουν να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, σε βεβαρημένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της απόφασης του Βερολίνου να δώσει τελικά την θετική του ψήφο στην ανανέωση για μία πενταετία της άδειας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, ύποπτου ως καρκινογόνου.

Η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος) στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή και στόχος της είναι να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Για την Μέρκελ, είναι η έναρξη ενός αγώνα πολιτικής επιβίωσης… Η Μέρκελ οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτήν τη συμμαχία, την μόνη που μπορεί να της εγγυηθεί μία σταθερή εξουσία», σχολιάζει το Spiegel.
Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, η χώρα κυβερνάται από ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων με επικεφαλής την απερχόμενη καγκελάριο. Και αυτή η αβεβαιότητα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.

Η αιτία είναι ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν επέτρεψαν την ανάδειξη μίας ασφαλούς πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση της προσπάθειας σχηματισμού τριμερούς κυβέρνησης με τη συμμετοχή των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP και των Πρασίνων.
Αριθμητικά, η μόνη επιλογή πλέον είναι η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» CDU/CSU – SPD που κυβερνά από το 2013.

Αποφασισμένος να ακολουθήσει μία «κούρα αντιπολίτευσης» για να επιχειρήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς είχε αρνηθεί μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και υπό την πίεση του προερχόμενου από τη σοσιαλδημοκρατία προέδρου της Γερμανίας, αλλά και στελεχών του SPD, αναγκάσθηκε να αλλάξει ρότα.
Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Χριστινικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ως στόχο να προσδιορίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κυβέρνηση μειοψηφίας;

Το SPD φοβάται ότι η ανανέωση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας με τις χριστιανικές ενώσεις, που έχει επαναληφθεί δύο φορές από το 2005 θα τροφοδοτήσει τα άκρα του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία και θέλει να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ad hoc υποστήριξη μίας κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ ή ενός σχήματος CDU-Πρασίνων.

Η κυρία Μέρκελ έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία. «Υπάρχουν στην Ευρώπη μεγάλες προσδοκίες για επείγουσες υποθέσεις», έχει πει.

Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι θα προτιμήσει, εάν της τεθεί, τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί των νέων εκλογών.

Ρήγμα εμπιστοσύνης

Οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών πάντως δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς: οι σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν «ρήγμα στην εμπιστοσύνη» από την Δευτέρα, όταν ο υπουργός Γεωργίας, Χριστιανοκοινωνιστής και άνθρωπος των αγροτικών κύκλων, ψήφισε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της ανανέωσης για πέντε χρόνια της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κίνηση θα βαρύνει αναμφίβολα στις συνομιλίες, παραδέχθηκε ο Κάρστεν Λίνεμαν, στέλεχος της CDU.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ τριών προέδρων κομμάτων που βγήκαν αποδυναμωμένα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εν μέσω της ανόδου της εθνικιστικής αντιμεταναστευτικής δεξιάς AfD.

Η κυρία Μέρκελ παραμένει στόχος εσωκομματικών επικρίσεων για την μεταναστευτική της πολιτική, ο Χορστ Ζεεχόφερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανταρσία στο εσωτερικό της CSU που διεκδικεί την ηγεσία, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς δίνει τη εντύπωση προέδρου με αναστολή.

Παλαιότερα άρθρα: