Τεχνολογία κατά των drones αναπτύσσουν οι ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις απειλές κατά της ασφάλειας από πτήσεις άγνωστων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κοινώς γνωστών ως drones, οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται με κρατικές και τοπικές αστυνομικές δυνάμεις για την ανάπτυξη συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό την προστασία των ευάλωτων χώρων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα στις ΗΠΑ.

Αν και η έρευνα με σκοπό την παρακολούθηση και την εξουδετέρωση των drones είναι σε πρώιμο στάδιο, έχει ήδη τελεστεί τουλάχιστον μία πειραματική δοκιμή.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς, η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε ένα σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία των μικροκυμάτων προκειμένου να προσπαθήσει να εντοπίσει ένα εμπορικά διαθέσιμο drone στην κατάμεστη πλατεία Times Square και να το στείλει πίσω στο χειριστή του, σύμφωνα με μια πηγή που συμμετείχε στη δοκιμή.

Το προηγούμενο αυτό μη καταγεγραμμένο πείραμα, το οποίο έτρεξε με δυσκολία λόγω των παρεμβολών από κοντινές κεραίες των μέσων ενημέρωσης, ήταν μέρος της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας που περιλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΥΠΑ) και το Υπουργείο Άμυνας.

Η πηγή πληροφόρησης για την εν λόγω προσπάθεια δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να μιλήσει για τα συμπεράσματα του πειράματος και επέμεινε να διατηρήσει το καθεστώς ανωνυμίας.

Ερωτηθέν σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας κατά των drones, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι «εργάζεται μαζί με τους διϋπηρεσιακούς εταίρους» του προς την ανάπτυξη λύσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Υπάλληλοι του Υπουργείο Άμυνας, της ΟΥΠΑ και του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός.

Εντούτοις, έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των αγνώστου ταυτότητας drones έχουν αποκτήσει το χαρακτήρα του επείγοντος, λόγω της ραγδαίας αύξησης της χρήσης drones και μιας σειράς από ανησυχητικά περιστατικά.

Ο αριθμός των μη εξουσιοδοτημένων πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημείωσε άνοδο κατά το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε κάποιο από αυτά να χτυπήσει ένα εμπορικό αεροσκάφος κατά την προσγείωση ή την απογείωση, ή να χρησιμοποιηθεί ως όπλο σε μια προγραμματισμένη επίθεση.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα drones έχουν πετάξει επικίνδυνα κοντά σε αεροσκάφη, έχουν παρέμβει σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά παράνομων ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό, και έχουν αποτελέσει σήμα κινδύνου στο Λευκό Οίκο, μεταξύ άλλων συμβάντων.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: