«Θα σας γδάρουν και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρεται το ενδιαφέρον ρεπορτάζ που αποκαλύπτεται μετά από έναν χρόνο σχετικά με μυστική συνάντηση που είχαν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πόουλ Τόμσεν λίγο πριν την εκλογή του κ. Τσίπρα που θα καθόριζε τη μοίρα του.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται οι δύσκολοι τελευταίοι μήνες του Α. Σαμαρά στην πρωθυπουργία, όπου πάλευε για την πέμπτη – και τελευταία, όπως έλεγαν- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ενώ έβλεπε τον Αλέξη Τσίπρα από τις τελευταίες ευρωεκλογές να έρχεται με γοργούς ρυθμούς και μεγάλη δυναμική.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και της ζήτησε να μεσολαβήσει την τρόικα προκειμένου η τελευταία να είναι πιο χαλαρή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης με το επιχείρημα ότι αυτό θα βοηθούσε την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά να αντέξει την πίεση του Α. Τσίπρα. Η Μέρκελ τότε δεν δεσμεύθηκε για τίποτα και του έδωσε μία αόριστη υπόσχεση. Είχε προηγηθεί δείπνο των Σόιμπλε και Σαμαρά στην Πορτογαλία στο οποίο ο πρώτος του ξεκαθάριζε ότι δεν άφηνε κανένα περιθώριο να βγει η Ελλάδα πρόωρα από το μνημόνιο.

Αυτό που σήμερα αποκαλύπτει το ρεπορτάζ είναι ότι λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά, ακολούθησε μυστική συνάντηση Σόιμπλε και του επικεφαλής της τρόικας Ποουλ Τόμσεν στην οποία οι δύο άνδρες συμφώνησαν την τακτική τους απέναντι στον εξασθενημένο Σαμαρά και τον δυναμικό Τσίπρα. Αργότερα ενημερώθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, από έναν αμερικανό δημοσιογράφο για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Οι Τόμσεν και Σόιμπλε συμφωνούσαν ότι είναι βέβαιη η επικράτηση Τσίπρα και οι εκλογές αναπόφευκτες και ότι δεν είχε καμία ελπίδα η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ακόμη και αν δίνονταν οι σχετικές ευκολίες που ζητούσε ο Α. Σαμαράς στο οικονομικό επίπεδο, δεν θα άλλαζε αυτό την πορεία των πραγμάτων. Αντιθέτως πίστευαν ότι θα αποτελούσε ισχυρό όπλο στα χέρια του Τσίπρα και ίσως ένδειξη φόβου των Ευρωπαίων απέναντι στον αριστερό πολιτικό που αναδεικνυόταν στην Ευρώπη. Φαίνεται πως συμφώνησαν στη στρατηγική τους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διεκήρυττε τη στροφή της Ευρώπης προς ένα Κευνσιανό μοντέλο, το αντίθετο δηλαδή από το σκληρό νεοκλασικό της λιτότητας που επιθυμούσε ο κ. Σόιμπλε. Μεταφέρθηκε μάλιστα μήνυμα τότε στον Α. Τσίπρα το οποίο ανέφερε την ξεκάθαρη απειλή ότι «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos».

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να αγνοεί την απειλή και να τοποθετεί στη θέση του υπουργού οικονομικών το Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος ήδη θεωρούνταν αμφιλεγόμενος και αιρετικός για τους ευρωπαίους εταίρους του. Τη συνέχεια την ξέρουμε…

Παλαιότερα άρθρα: