The New Yorker: Ο αρχαίος ελληνικός στρατός των εραστών

Διαβάστε επίσης

Αποτελούμενος από εκατόν πενήντα αρσενικά ζευγάρια, ο Ιερός Λόχος των Θηβών ήταν αήττητος μέχρι να εξαφανιστεί το 338 π.Χ. Τον 19ο αιώνα, βρέθηκε ο μαζικός τάφος των ανδρών.

Τον Ιούνιο του 1818, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην κεντρική Ελλάδα, ένας νεαρός Άγγλος αρχιτέκτονας με το όνομα George Ledwell Taylor βγήκε βόλτα με μερικούς φίλους για να εξερευνήσει τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης που ονομάζεται Χαιρώνεια. Καθώς το η παρέα του Τέιλορ πλησίαζε τον προορισμό της, το άλογό του σκόνταψε, όπως θυμήθηκε αργότερα, σε μια πέτρα στο δρόμο. Σε περαιτέρω επιθεώρηση, είδε ότι η πέτρα ήταν στην πραγματικότητα μέρος ενός γλυπτού. Το σκάψιμο αποκάλυψε τελικά ένα κεφάλι ζώου ύψους σχεδόν έξι ποδιών – ή, όπως το έθεσε ο Τέιλορ, ένα «κολοσσιαίο κεφάλι του Λιονταριού».

Ο Τέιλορ συνειδητοποίησε ότι είχε αποκαλύψει ένα διάσημο μνημείο, που αναφέρεται σε ορισμένες ιστορικές πηγές, αλλά έκτοτε χάθηκε, γνωστό ως το Λιοντάρι της Χαιρώνειας. Ο Άγγλος μελετούσε ένα έργο που ονομάζεται «Η περιγραφή της Ελλάδας», από τον Παυσανία, γεωγράφο του δεύτερου αιώνα μ.Χ., το οποίο αναφέρει ότι η γιγαντιαία φιγούρα του καθισμένου ζώου είχε δημιουργηθεί για να τιμήσει μια αξιόλογη στρατιωτική μονάδα που είχε χαθεί εκεί. Το λιοντάρι, όπως εξηγεί ο Παυσανίας, αντιπροσώπευε «το πνεύμα των ανδρών».

Η μονάδα στην οποία ανήκαν αυτοί οι άντρες ήταν γνωστή ως Ιερός Λόχος. Αποτελούμενο από τριακόσιους πολεμιστές από την πόλη της Θήβας, ήταν από τις πιο τρομακτικές πολεμικές μηχανές στην Ελλάδα, αήττητη μέχρι να εξαφανιστεί στη Μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ. – κατά την οποία ο Φίλιππος ο Μακεδόνας και ο γιος του, Ο Μέγας Αλέξανδρος, συνέτριψαν έναν συνασπισμό ελληνικών πόλεων-κρατών με επικεφαλής την Αθήνα και τη Θήβα. Οι μελετητές βλέπουν τη Χαιρώνεια ως το θάνατο της Κλασικής Εποχής της ελληνικής ιστορίας.

Άλλοι μπορεί να βρουν την ιστορία ενδιαφέρουσα για διαφορετικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι ο Λόχος αποτελείται αποκλειστικά από εραστές: ακριβώς εκατόν πενήντα ζευγάρια, των οποίων η ανδρεία, όπως πίστευαν οι Έλληνες, οφειλόταν στο γεγονός ότι κανένας άνθρωπος δεν θα έδειχνε ποτέ δειλία ή να ενεργήσει ανέντιμα μπροστά στον αγαπημένο του . Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, που αποτελούσε ένα διάλογο για την αγάπη, ένας χαρακτήρας παρατηρεί ότι ένας στρατός που απαρτίζεται από τέτοιους εραστές θα «κατακτήσει όλη την ανθρωπότητα».

Εξήντα χρόνια αφότου σκοντάφτει το άλογο του Τζορτζ Τέιλορ, περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν έναν μεγάλο ορθογώνιο χώρο ταφής κοντά στο Λιοντάρι. Τα σχέδια δείχνουν επτά σειρές σκελετών, συνολικά διακόσιες πενήντα τέσσερα. Για το “The Sacred Band” (Scribner), ένα βιβλίο του κλασικού James Romm που θα εκδοθεί προσεχώς, ο εικονογράφος Markley Boyer συνέταξε αυτά τα σχέδια του 19ου αιώνα για να δημιουργήσει μια ανακατασκευή ολόκληρου του μαζικού τάφου. Τα μαύρα σημάδια δείχνουν πληγές. Ένας αριθμός πολεμιστών θάφτηκε με τα χέρια συνδεδεμένα. αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ότι μερικοί κρατούσαν τα χέρια τους.

Πηγή: https://www.newyorker.com/magazine/2021/04/19/ancient-greeces-army-of-lovers?fbclid=IwAR3WsTYUmrfZQzEWiPAm8t7rnH8EVy1lk5wYdmo_LWb52qgH-oHWqtmUsPo

Παλαιότερα άρθρα: