Θετικό κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μέχρι τη 01.00 το πρωί ώρα Ελλάδος διήρκησε η τριμερής συνάντηση των τριών αρχηγών Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα, κλείνοντας 2,5 ώρες περίπου. Παρόντες στη συνάντηση από την ελληνική πλευρά ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντακαι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, σύμφωνα με την ‘Αυγή’. Η συζήτηση εστιάσθηκε κυρίως στα θέματα στα οποία παραμένουν πολιτικές διαφωνίες, δηλαδή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό ενώ και οι τρεις συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην ατζέντα αναμενόταν να βάλει ο έλληνας πρωθυπουργός το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το ζήτημα ενός ισχυρού επενδυτικού πακέτου που απαιτείται ώστε η συμφωνία – λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και όχι να το αναπαράγει.

Οι εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”, στη Ρίγα της Λετονίας, ολοκληρώθηκε ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ άρχισαν αμέσως μετά. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε εδώ το θέμα της Ελλάδας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. Αναγνώρισε πάντως ότι η τριμερής συνάντηση που θα ακολουθήσει το δείπνο της Συνόδου «επιτρέπει να προετοιμάσουμε κυρίως τη συνάντηση του επικείμενου Eurogroup». «Θα είναι μία φιλική συζήτηση δεν είναι η Γερμανία και η Γαλλία που αποφασίζουν για την Ευρώπη», πρόσθεσε, όπως μεταφέρει το δημοσίευμα της Αυγής.

Βίντεο από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας:

Παλαιότερα άρθρα: