Τηλεοπτικές άδειες: Το χρονικό, το διακύβευμα και η επόμενη μέρα

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Ευτυχία Αλικάκου

Η μαραθώνια διαδικασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα μετά από 60 και πλέον ώρες εγκλεισμού των υποψηφίων στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της δημοπρασίας άδεια εξασφάλισαν οι κύριοι Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του διευθύνοντος σύμβουλου του Σκάι, Κώστα Κιμπουρόπουλου περί «χιτσκοκικής και ψυχοφθόρας διαδικασίας». Για «νέα σελίδα» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε.

Μπορεί τα τσιράκια της κυβέρνησης μέσω της σελίδας left.gr να μετέφρασαν το τίτλο των New York Times που λοιδόρησε το διαγωνισμό ως απόπειρα κλεισίματος των μισών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας σε προσπάθειας πάταξης της διαπλοκής, παραμυθιάζοντας τον κόσμο, τα πράγματα όμως για το τηλεοπτικό τοπίο και τις κυβερνητικές πολιτικές είναι δυσοίωνα και καθόλου αστεία. Ήδη ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος έκανε λόγο για τρομακτικό σοκ με τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τον εφιάλτη της ανεργίας και περίπου 1000 οικογένειες να βρίσκονται στον αέρα εν μέσω κρίσης. Επιπλέον, είναι αλήθεια παράδοξο πως η τζίνιους στα οικονομικά κυβέρνηση όρισε πόσες τηλεοπτικές άδειες μπορεί να «αντέξει» η αγορά, καθώς είναι τουλάχιστον αδύνατον στις εποχές που ζούμε να προβλέψει κανείς την προσφορά τηλεοπτικής παραγωγής και τον αριθμό των συχνοτήτων. Πρόκειται αναμφίβολα για μια παλαιοκομματική αντίληψη που παραγνωρίζει τους όρους της ελεύθερης αγοράς, καθώς προκαθορίζει με περισσή άνεση τα έσοδα και τα έξοδα μίας επιχείρησης, ζητήματα που είναι σε θέση να γνωρίσει και να προκαθορίσει αποκλειστικά και μόνο αυτή!

Η αλήθεια φυσικά είναι μία: η κυβέρνηση σαφέστατα και δεν κόπτεται για τη πάταξη της διαπλοκής των ιδιωτικών σταθμών και τη αποκαθιστάμενη διαφάνεια τους. Είναι αστείο οι προστάτες του νεποτισμού και του βολέματος των ημετέρων να δίνουν μαθήματα δικαίου ακόμα και σε έναν χώρο όπως αυτός που πράγματι σχετίζεται με πολλά σκάνδαλα διαφθοράς. Ο στόχος λοιπόν δεν είναι άλλος από τη πρόκληση εντυπώσεων σε έναν λαό που στενάζει και θα στενάξει χειρότερα από τα φορολογικά βάρη και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι τη μέρα που ξεκίνησαν οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ άρχισε και η χαοτική διαδικασία αλά big brother για τους καναλάρχες. Τα παίρνουν χοντρά από το λαό, ξεπουλάνε την κρατική περιουσία (45 εκ. για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 75 εκ για μια άδεια, οι άνθρωποι είναι τέρατα της οικονομικής επιστήμης!), αλλά δεν ξεχνάνε να ανατροφοδοτήσουν την εικόνα της εθνοσωτήριου και του ηθικού πλεονεκτήματος. Ήδη, ο πρωθυπουργός έγραψε στο twitter ότι τα 246 εκατομμύρια θα δοθούν για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων! Λίγοι πλέον τον πιστεύουν αλλά και αυτοί καλοί είναι. Θα γίνουν άλλωστε πολλοί τώρα που τα τέσσερα κανάλια θα υπηρετήσουν με συνέπεια το χέρι που τα τάισε, ταΐζοντας και αυτά με τη σειρά τους το λαό με σανό εξαιρετικής προπαγανδιστικής ποιότητας.

Όλα αυτά βέβαια ίσως να είναι και εικασίες καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει παρθεί ακόμα η τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης για το διαγωνισμό. Όσο εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, ας αναλογιστούμε απλά τι χτύπημα απετέλεσε για την ιστορία της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού αυτή η πρωτοφανής και σαθρή διαδικασία.

Παλαιότερα άρθρα: