Θρίλερ με το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff: Πως έγινε το λάθος με τα 12 τεστ;

Διαβάστε επίσης

Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με τα αρχικά 12 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff και τελικά βγήκαν αρνητικά.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας δέσει την περασμένη Κυριακή στο λιμάνι του Ηρακλείου, εκεί όπου διενεργήθηκε ο δειγματοληπτικός έλεγχος στο πλήρωμά του.

Βήμα-βήμα η διαδρομή:

Συγκεκριμένα, το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος. Στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ενημερώθηκε ο καπετάνιος του Mein Schiff ότι θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος στο 1/4 του προσωπικού της κρουαζιέρας.

Επειδή όμως ήταν αργία οι άνθρωποι του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου δυσκολεύτηκαν, όπως ισχυρίζονται, να βρουν ανοιχτό εργαστήριο. Τελικά τη δουλειά ανέλαβε η ιδιωτική κλινική Ασκληπιείο Κρήτης, μεταφέροντας τα δείγματα στο επίσης ιδιωτικό εργαστήριο Minoan Lab με το οποίο συνεργάζεται.

Η λήψη των δειγμάτων, θα πει στο protothema.gr το μέλος του ΔΣ της κλινικής Ασκληπιείο, Κωνσταντίνος Χατζηαθανασιάδης, έγινε από τους γιατρούς του πλοίου και όχι από γιατρούς της κλινικής.

Τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο εργαστήριο με την επωνυμία Minoan Lab.

«Αυτό συνέβη διότι εμείς δεν έχουμε εργαστήριο μέσα στην κλινική για μοριακά τεστ και τα στέλνουμε σε άλλο εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε» εξηγεί κ. Χατζηαθανασιάδης, για να προσθέσει ότι «η λήψη των δειγμάτων έγινε απο τους γιατρούς του πλοίου, παρελήφθησαν από πιστοποιημένο όχημα της κλινικής και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο Minoan Lab».

Το επόμενο πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα και έτσι προέκυψαν τα 12 κρούσματα. Ενημερώθηκαν άμεσα οι άνθρωποι της πλοιοκτήτριας της εταιρίας, που με τη σειρά τους έδωσαν οδηγίες να υποβληθούν ξανά σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού τα 12 μέλη του πληρώματος που είχαν βγει θετικά στον ιό.

Το ιατρείο του πλοίου είναι εξοπλισμένο με το μηχάνημα «Real Time PCR Test Device», το οποίο έχει τη δυνατότητα να βγάζει ένα αποτέλεσμα ανά μια ώρα, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα καθώς θα χρειάζονταν 150 ώρες για να βγουν τα αποτελέσματα σε όλα τα τεστ.

Γι’ αυτό εξάλλου εστάλησαν τα δείγματα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Τα 12 μέλη του πληρώματος επανεξετάστηκαν και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου λάμβαναν τα αποτελέσματα της επανεξέτασης. Από τα αποτελέσματα προέκυπτε ότι και οι 12 ήταν πλέον αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ είχε ήδη ενεργοποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και είχε ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών που είχαν τα 12 μέλη του πληρώματος, τα οποία είχαν μπει σε καραντίνα. Το πλοίο συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο του για τον Πειραιά όπου ήταν προγραμματισμένο να δέσει σήμερα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους υπεύθυνους του Minoan Lab, μας παρέπεμψαν στην πλοιοκτήτρια εταιρία, εκφράζοντας την επιθυμία να μην σχολιάσουν τα αποτελέσματα των τεστ ανίχνευσης Covid-19.

Η περιπέτεια των επιβατών

Το πρωί της Τρίτης τα τεστ του ΕΟΔΥ για τα 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιεροπλοιου Mein Schiff βγήκαν αρνητικά. Νωρίτερα είχαν βγει αρνητικά και τα τεστ που έγιναν εν πλω καθώς το κρουαζιερόπλοιο διαθέτει την υποδομή για τέτοιου είδους διαδικασία. Τα θετικά τεστ βγήκαν από ιδιωτικό εργαστήριο στο Ηράκλειο και ήταν οριακά θετικά με στελέχη του ΕΟΔΥ να τα χαρακτηρίζουν αμφίβολης αξιοπιστίας.

Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο τα ξημερώματα «έδεσε» στον Πειραιά, βρέθηκαν απο το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ τα οποία πήραν δείγματα και από επιφάνειες όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Το «Mein Schiff 6» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 04:58 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Από την πλευρά της TUI σημειώνουν ότι επιθυμία της εταιρείας είναι το κρουαζιερόπλοιο να συνεχίσει το δρομολόγιο κανονικά εφόσον το εγκρίνουν οι κρατικές αρχές.

Πηγή: protothema.gr

Παλαιότερα άρθρα: