Θρίλερ στο Μαξίμου – Έτοιμοι ακόμη και για προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμουγια την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να θέτουν επι τάπητος όλα τα σενάρια σε περίπτωση μη εξεύρεσης συμφωνίας στο Eurogroup του Ιουνίου, ακόμη και αυτό της προσφυγής σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Το φυτίλι άναψε διαρροή ανώνυμου Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Bloomberg όπου ανέφεραν ότι η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι. «Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», ήταν το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης στην αρνητική αυτή εξέλιξη αφήνοντας να εννοηθεί οτι εξετάζεται η προσφυγή σε Σύνοδο Κορυφής για μια πολιτική απόφαση γύρω από το ζήτημα.

Με τα ενδεχόμενα να είναι όλα στο τραπέζι στην Αθήνα εξετάζονται όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί απεμπλοκής,  ακόμη και της αποχώρησης του ΔΝΤ, η στάση του οποίου μάλλον οδηγεί προς διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δανειστών παρά σε επίλυση με το χειρότερο σενάριο να είναι μια «ενδιάμεση» λύση η  οποία θα δίνει μεν πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα διασκεδάζει όμως τους φόβους των αγορών  αφού δεν θα έχει καμία ρητή δέσμευση για το ελληνικό  χρέος.

Έτσι από το Μέγαρο Μαξίμου χαμηλώνουν τον πήχη σε ότι αφορά το QE υπερτονίζοντας οτι το μείζον είναι η «έξοδος στις αγορές με βιώσιμους όρους». Υπό αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «καθαρού διαδρόμου στην οικονομία» όπως και του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «και χωρίς το Qe δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».

Βαρύ το κλίμα στην Κοινοβουλευτική – Οι «53» ζητούν ενημέρωση από Τσακαλώτο

Σαν να μην έφταναν μόνο αυτά, υπάρχουν ενδείξει πως επικρατεί αναβρασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με άπαντες να δηλώνουν πως περιμένουν επίσημη ενημέρωση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το iefimerida.gr σε πλήρη ετοιμότητα είναι και οι 53 οι οποίοι είχαν την Πέμπτη «κλειστή» συνεδρίαση.

Παλαιότερα άρθρα: