Τι δείχνει νέα έρευνα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Σχεδόν το ένα τρίτο των ενήλικων Αμερικανών έχει στην κατοχή του όπλο, αλλά τα ποσοστά ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των πολιτειών και φθάνει σχεδόν το 62% των ανθρώπων στην Αλάσκα, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας σχετικής έρευνας.

Η ιδιοκτησία όπλων ήταν στενά συνδεδεμένη με μια σχετική «κοινωνική κουλτούρα» περί των όπλων, όπου ολόκληρες οικογένειες κατείχαν το δικό τους «οπλοστάσιο», όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία μιας βαθιά ριζωμένης κουλτούρας περί των όπλων και τον εκτιμώμενο σχετικό αριθμό στις ΗΠΑ να ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια, υποθέτουμε ότι η κοινωνική κουλτούρα συνδέεται άμεσα με την ιδιοκτησία όπλων», είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Bindu Kalesan της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Αυτή η σχέση ήταν ισχυρή, ακόμη και μετά την αφαίρεση της επίδρασης άλλων παραγόντων, όπως η παρουσία των νόμων περί όπλων και οι ένοπλες δολοφονίες», πρόσθεσε η Kalesan.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια διαδικτυακή έρευνα του 2013, με δείγμα 4000 ανθρώπους άνω των 18 ετών και από τις 50 πολιτείες. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν έτσι ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού των ΗΠΑ στο σύνολό τους.

Περίπου 29% των ανθρώπων σε εθνικό επίπεδο ανέφεραν ότι είχαν στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον ένα όπλο. Μόνο 5% των ανθρώπων στο Ντέλαγουεαρ και 6% στο Ρόουντ Άιλαντ κατείχε ένα πυροβόλο όπλο, σε σύγκριση με το 62% στην Αλάσκα.

Περισσότερο από το ήμισυ των ανθρώπων δήλωσαν νόμιμοι κάτοχοι ενός όπλου στη Δυτική Βιρτζίνια, το Αρκάνσας, τη Μοντάνα, το Ουαϊόμινγκ και το Αϊντάχο. Σε περιφερειακό επίπεδο, η οπλοκατοχή ήταν ισχνότερη στα βορειοανατολικά και πιο συχνή στο Νότο και τη Δύση.

Περίπου 5% των ανθρώπων είπαν ότι χρησιμοποιούν το όπλο τους για το κυνήγι, και 10% ανέφεραν ότι παρακολουθούν μαθήματα ασφάλειας με χρήση όπλου.

Παράλληλα, λευκοί άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών ήταν πιο πιθανό να κατέχουν όπλα, σε σύγκριση με άλλα δημογραφικά στοιχεία, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Σε γενικές γραμμές, οπλοκατοχή βρίσκεται σε ύφεση στις ΗΠΑ, αν και οι πωλήσεις εμφανίζουν αυξητική πορεία. Κατά συνέπεια, εκείνοι που ήδη τα κατέχουν μπορούν να αγοράζουν περισσότερα από ένα, σύμφωνα με την Kalesan.

Εντούτοις, σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η κυριότητα των πυροβόλων όπλων από πολίτες στις ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Η Αυστραλία, όντας αντιμέτωπη με αυξημένο ποσοστό θανάτων από ένοπλες συμπλοκές, κατέστησε υποχρεωτική την παράδοση των όπλων το 1996, και έκτοτε το σχετικό ποσοστό έχει πέσει κατακόρυφα.

Εν κατακλείδι, στη νέα έρευνα, η οπλοκατοχή εμφανίζεται λιγότερο συχνή σε πολιτείες με αυστηρότερες πολιτικές ελέγχου, αλλά δεν είναι σαφές αν οι νόμοι αλλάζουν την κουλτούρα του κράτους, ή αν η κουλτούρα του κράτους φέρνει τους σχετικούς νόμους σύμφωνα με τον Δρ Μάικλ Siegel της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: