Τι δείχνουν οι 5 πρώτες δημοσκοπήσεις – Όλα τα αποτελέσματα

ekloges-kalpi-dimoskopiseis
Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται η προεκλογική μάχη των υποψήφιων για την διακυβέρνηση της χώρας κομμάτων, με τις εξελίξεις αλλά και πρώτες πέντε δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να δείχνουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα πολωθεί και η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε «ντέρμπυ».

Πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές που κυμαίνονται από 3,5% (ProRata), έως μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα (Metron Analysis). Κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι στο Κοινοβούλιο μπαίνουν οκτώ κόμματα, γεγονός που αποδυναμώνει την προοπτική αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Στις τρεις από τις πέντε δημοσκοπήσεις, ο μικρότερος εταίρος της παραιτηθείσας κυβέρνησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μένουν εκτός Βουλής. Στη μία εισέρχονται οριακά. Μόνο η πρώτη χρονικά δημοσκόπηση τους έδινε ποσοστό ασφαλές για την παρουσία τους στο νέο Κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ

Ξεκινώντας από την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε, γνωστή, η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ έδειξε διαφορά τριών μονάδων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και τη ΝΔ να ακολουθεί με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:

25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ.  6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ.

Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%.

ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Στο 14,5% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

Η έρευνα της Marc

Προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 2,2% κατέγραψε τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Παρασκευή σε 1.006 νοικοκυριά.

Σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, ενώ η ΝΔ έπεται με 23,2%. Ως τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,4%.

Επειτα, βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν 3,8%.

Οριακά μπαίνουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που αγγίζουν το 3%.

Το ΔΓ/ΔΑ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 18,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πολύ έδαφος σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου και πλέον η μάχη με τη ΝΔ πια, έχει γίνει… ντέρμπι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2%, με τη ΝΔ να ακολουθεί μόλις μια μονάδα πίσω, με 21,2%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8% και η Λαϊκή Ενότητα του με 3,1%.

Στο 1,7% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ποσοστό που τους αφήνει εκτός Βουλής,

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αναποφάσιστοι είναι στο 10,1% και οι “δεν ξέρω δεν απαντώ” στο 1,1%.

Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 29%, η Νέα Δημοκρατία 27,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, Το Ποτάμι 6,7%, το ΚΚΕ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,4%, η Ένωση Κέντρου 4,9%, Λαϊκή Ενότητα 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ “βγάζει” 129 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία 75, η Χρυσή Αυγή 23, Το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κεντρώων 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.

Το 72% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μόλις το 22% θετικά, ενώ το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και μόλις το 17% είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Επίσης, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός μνημονιακός / αντιμνημονιακός.

Διχασμένοι πάντως είναι οι πολίτες για το αν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε καλά που υπέγραψε τη νέα συμφωνία με τους δανειστές. Το 55% θεωρεί ότι έκανε σωστά και το 40% έχει αντίθετη άποψη

Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι

Μεγαλύτερη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα 3,5 μονάδων έδειξε η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την ProRata για την “Εφημερίδα των Συντακτών”, στην οποία ωστόσο πρώτο κόμμα καταγράφηκαν οι αναποφάσιστοι με 25,5%.

Όσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί

η Νέα Δημοκρατία 19,5%,

η Χρυσή Αυγή με 6,5%,

το ΚΚΕ με 5%,

το ΠΑΣΟΚ με 4,5%,

το Ποτάμι με 4% και

η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.

Στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Όσο για τη μεγάλη εικόνα: Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει “ευρώ πάση θυσία”, αλλά πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Η πρώτη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της εβδομάδας ήταν η δημοσκόπηση της εταιρίας Interview για την «Βεργίνα TV», όπου η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία ήταν μόλις στο 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις δυνάμεις του, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ (22-24%), στη Βουλή μπαίνει το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με ποσοστό 4.5%, ενώ υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 24%, με την Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με 22%. Τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6%, ενώ ακολουθούν Ποτάμι (5,5%), ΚΚΕ (4,5%), ΠΑΣΟΚ (4,5%), Λαϊκή Ενότητα (4,5%), Ένωση Κεντρώων (4%) και οι ΑΝΕΛ (3,5%).

Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις.

Παράλληλα από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι τόσο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μονόδρομο το ευρώ σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν λάθος την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές.

Παλαιότερα άρθρα:

8 απαντήσεις στο “Τι δείχνουν οι 5 πρώτες δημοσκοπήσεις – Όλα τα αποτελέσματα”

  1. Το μόνο τίμιο Κόμμα!!Όταν έλεγε το ΚΚΕ για μη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979 χαρακτηρίζοντας την “λάκκο των λεόντων” είχε δίκιο,όταν έλεγε την δεκαετία του 90 ότι δεν θα τρώμε με χρυσά κουτάλια στην Ε. Ε είχε δίκιο,όταν το 2012 δεν συνεργάστηκε με το Σύριζα είχε δίκιο,όταν έλεγε για ακύρωση του κάλπικου Δημοψηφίσματος διότι είτε ΝΑΙ είτε ΌΧΙ και τα δύο κρύβουν Μνημόνια μέσα είχε δίκιο!!Πάντα έχει δίκιο το ΚΚΕ,ο Λαός τι κάνει γι αυτό είναι το θέμα!!

  2. το ΚΚΕ που ποτέ δε συνεργάζεται με κανέναν ότι και να γίνει, δεν το ενδιαφέρει να κυβερνήσει, μόνο να βολέψει μερικούς μερικούς.
    Καλά μυαλά.

  3. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ Α.Ν.ΕΛ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΡΕΙΣΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΕΕΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΟΧΙ ΚΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ΨΑΧΝΕΤΕ ΡΕ ΕΕΕ ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΗΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΙΟΠΗΔΙΤΟΥΣΑΝ

  4. 288010 926670An fascinating discussion may be worth comment. I think you must write on this topic, it might certainly be a taboo topic but generally folks are not enough to dicuss on such topics. To a higher. Cheers 217013

  5. 732664 63512In case you are interested in picture a alter in distinct llife, starting up usually the Los angeles Surgical procedures fat reduction method is a large movement to be able to accomplishing which usually notion. shed belly fat 547802

Σχολιάστε