Τι έγινε στην πρώτη ημέρα του Τσακαλώτου στο eurogroup

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε εχθές το βάπτισμα του πυρός, ως υπουργός οικονομικών στο Eurogroup όπου το κλίμα φάνηκε αρκετά θετικό. Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ήταν οι ίδιες με εκείνες που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι θεσμοί αρνήθηκαν να εξετάσουν λόγω δημοψηφίσματος. Αυτό βέβαια αναφέρει το ρεπορτάζ γιατί στην πραγματικότητα το δημοψήφισμα ήταν η πρόφαση για να καθυστερήσουν οι συζητήσεις και να μη δοθεί στους ψηφοφόρους καμία αίσθηση ελπίδας πριν την κάλπη.

Πάντως ενόχλησε διάφορους αξιωματούχους το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν εμφανίστηκε με νέα πρόταση εχθές, αφού είχαν νωρίτερα διαμηνύσει ότι περίμεναν ένα βελτιωμένο πακέτο. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η ελληνική πλευρά «πιθανόν» να υποβάλει την Τετάρτη νέο αίτημα για βοήθεια και προτάσεις. Οι προτάσεις θα κατατεθούν στους θεσμούς αφού οι υπουργοί αποχώρησαν από τις Βρυξέλες μετά τη λήξη του eurogroup.

Η imerisia.gr αναφέρει ότι «ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι το ότι ξένοι δημοσιογράφοι δήλωναν ότι λάμβαναν μηνύματα από ευρωπαίους αξιωματούχους που έλεγαν ότι «η συνεδρίαση είναι άκαρπη» και «τί κάνουμε εδώ;»

Πάντως ο Σπίγκελ των FT έγραψε σε μήνυμά του ότι η πρόταση της Ελλάδας θα αξιολογηθεί από το Euroworking group σήμερα. Σήμερα ωστόσο λαμβάνονται και αποφάσεις από την ΕΚΤ με την ευθύνη να πέφτει πολύ βαριά στην πλάτη του επικεφαλής Μάριο Ντράγκι, όσο και οι αντίστοιχες πιέσεις που δέχεται. Σχετικά με αυτό ο Σπίγκελ αναφέρει ότι «αν η αξιολόγηση της πρότασης (όποια κι αν είναι αυτή) θεωρηθεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τότε ο Ντράγκι δεν θα τραβήξει την πρίζα. «Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει έρθει με νέα πρόταση στο Eurogroup. Ένας τρίτος μου λέει ότι θα έρθει αύριο».

Η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα πραγματικό θρίλερ με σοβαρές ρογμές να αρχίζουν να ανοίγουν και ανάμεσα σε ευρωπαίους υπουργούς. Η Γαλλία έχει σοβαρές διαφωνίες με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ελληνικά αιτήματα η Γερμανία και οι Βόρειες χώρες, ενώ ο Γιούνκερ στο κοινοβούλιο κατήγγειλε εχθές κύκλους που θέλουν grexit διαμηνύοντάς τους ότι ο ίδιος δεν είναι λακές.

Παλαιότερα άρθρα: